2024.04.19. - Emma

Szerbia legolcsóbb étterme a parlamentben található

Belgrád - A szerb parlamenti képviselõk szeretnek jót és takarékosan enni, ezért az ország legolcsóbb étterme a törvényhozás épületében található.

Miközben az ország a 60 százalékos gázáremeléstõl, az idén talán 10 százalékot is meghaladó, vágtató inflációtól hangos, a belgrádi parlamentben mintha megállt volna, vagy visszafelé folyna az idõ. A havonta átlagosan 115 ezer dinárt (mintegy 350 ezer forintot, a szerbiai átlagbér csaknem háromszorosát) hazavivõ képviselõk ugyanis egyre csökkenõ árak mellett csillapíthatják éhségüket.
Munkahelyi "kantinjuk" étlapján 27 tétel szerepel (10 fõétel, továbbá elõételek, levesek, saláták, édességek), s ha ezeket valaki október 15-én mind végigette, mindössze 2265 dinárt fizetett - felét annak, amit ugyanazon a napon egy nagyon átlagos, Belgrád egyik külvárosában lévõ étteremben négy ember egy vacsoráért kifizetett.

Ebben még aperitif és bor is szerepelt. Ezt néha a belgrádi honatyák is megteszik, s egy-egy jófajta, 15-20 éves whisky (Johnny Walker, Ballantines) 0,3 decijéért hajlandóak kifizetni akár 95 dinárt is - egy picivel többet, mint amennyibe egy olcsó étteremben a legkommerszebb vodka féldecije kerül - fizetni.

Nálunk nem létezik áremelkedés, csak árcsökkenés - mondta a szerb parlamenti étkezde egyik pincére, amikor az élelmiszerárak legutóbbi meglódulása után a helyi áralakulásról kérdezte a Blic címû belgrádi lap újságírója.