2024.04.20. - Tivadar

Szicíliában a családorvosok a halottakat is kezelik

Szicíliában a családorvosok a halottakat is kezelik: ezt egy rendõrségi vizsgálat derítette fel, bebizonyítva, hogy 51 ezer elhunyt szerepelt az orvosok által benyújtott beteglistákon - amelyek alapján térítést kapnak a biztosítótól.

A pénzügyi rendõrség nem kevesebb, mint 51 287 elhunyt páciensre lelt a kimutatásokban - ezek közül egyesek már 20 éve nyugszanak a temetõben.

Az egészségügyi biztosítónak a tömeges csalás az elsõ becslések szerint 14 millió euró (3,7 milliárd forint) kárt okozott, mivel a családorvos betegenként évi 38 euró alapjuttatást kap.

A rendõrség átadta az ügyészségnek a kilenc hónapon át folytatott vizsgálat eredményét, de feljelentés egyelõre nem történt. Nincs ugyanis pontos elõírás arra, hogy kinek kell jelentenie a páciens elhunytát: a tartománynak, a településnek, vagy éppen az orvosnak - jegyezte meg az olasz ANSA hírügynökség.

"Ez a rendszer számos hibájának egyike. Vannak a törvénysértéssel határos helyzetek, amelyek ugyanakkor a szervezetlenség következményei" - jegyezte meg Massimo Russo tartományi egészségügyi tanácsos.

Így az igazságszolgáltatásnak kell eldöntenie, hogy szándékos csalásokról volt szó vagy csak délies hanyagságról.