2024.04.25. - Márk

Kõkorszaki modern család maradványaira bukkantak Németországban

Washington - A kõkorszakban is ismerték az ipari forradalom hatására elterjedt "szülõk és gyerekek" összeállítású úgynevezett nukleáris családmodellt egy németországi régészeti kutatás eredményei szerint.

A Szász-Anhalt tartománybeli Alaunál feltárt 4600 éves sírban két felnõtt és két gyermek maradványai fekszenek egymással szembefordítva. A leletek DNS-vizsgálata kimutatta, hogy a 8-9 éves és a 4-5 éves fiú testvérek, a férfi és a nõ pedig a szülõk.
"Az együtt eltemetett felnõttek és gyerekek közti genetikai kapcsolat azt jelzi, hogy a klasszikus nukleáris családforma a történelem elõtti idõkben is ismert volt Közép-Európában" - írta leletegyüttest bemutató tanulmányában Wolfgang Haak, az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatócsoportjának vezetõje. "Tudomásunk szerint ez a legkorábbról származó családsejtlelet, amelyet genetikai vizsgálatok is alátámasztanak. A halálban megteremtett egység arra utal, hogy az életük során is egységet alkottak az elhunytak" - áll az amerikai tudományos akadémia közleményeinek (PNAS) kedden megjelent számában.

Az Alaunál feltárt sírokban összesen 13 felnõtt és gyerek maradványaira bukkantak. Van köztük újszülött és harmincévesnél idõsebb felnõtt is. Többen egymással szemben és egymásba fonódó karral fekszenek. Valószínûleg mindannyian egy váratlan rajtaütésben haltak meg, és a túlélõk temették el õket egyszerre. Az egyik nõ koponyája összeroncsolódott, egy másiknak pedig valamilyen hajítófegyverbõl származó kõlövedék fúródott a hátába. "Haláluk gyors volt és erõszakos, a kõbaltákkal és nyilakkal ejtett sebek arra utalnak, hogy páran védekezni próbáltak" - írták az ausztrál kutatók.

A fogazatok vizsgálatával a kõkorszaki közösség formálódásáról nyertek adatokat a régészek. Kiderült, hogy a nõk nem ugyanabból a régióból származnak, mint a férfiak és a gyerekek. A férfiak tehát más vidékeken kerestek partnert maguknak, és az volt a szokás, hogy a nõ költözik a férfihoz. "Ezek a hagyományok segítettek megelõzni a csoporton belüli házasodásból adódó problémákat, a beltenyészetet, és erõsítették a csoportok közti kapcsolatokat" - áll az ausztrál kutatók tanulmányában.