2024.04.19. - Emma

Elõkerült Hitler évekkel ezelõtt ellopott arany könyvjelzõje

Elõkerült Hitler évekkel ezelõtt ellopott arany könyvjelzõje
Elõkerült Hitler évekkel ezelõtt ellopott arany könyvjelzõje; az amerikai Bellevue városában 100 ezer dollárért akarta értékesíteni egy férfi - közölte a Time magazin csütörtökön.

A szövetségi hatóságok letartóztatták a román állampolgárságú Christian Popescut, aki egy álcázott szövetségi titkosügynöknek akarta eladni az ereklyét a Washington állambeli városban, egy Starbucks kávézó elõtt.

A 18 karátos arany könyvjelzõt állítólag a diktátor szeretõje, Eva Braun ajándékozta Hitlernek vigasztalásul a német csapatok sztálingrádi veresége után.
Az ereklyébe Hitler portréját vésték, továbbá egy birodalmi sast, egy szvasztikát, valamint egy feliratot, amely szerint a könyvjelzõ Eva Braun ajándéka Hitlernek. A könyvjelzõt több más tárggyal együtt egy madridi aukciós házból lopták el hat évvel ezelõtt.

Egyes régiségszakértõk kételkednek a könyvjelzõ eredetiségében. A felirat úgy hangzik: "Adolfom, ne aggódj, (a veszteség) csak egy kényelmetlenség, amely nem töri meg a gyõzelembe vetett szilárd hitedet; szerelmem irántad örök lesz, ahogy Reichünk is örök lesz; mindig a tiéd maradok, Eva; 3-2-43".

Az amerikai szövetségi hatóságok szerint akár eredeti a tárgy, akár nem, ellopása bûntény volt. A történelmi jelentõségû mûtárgyak nem szuvenírek, amelyeket titokban értékesíteni lehet a legmagasabb árat kínálónak - közölte Leigh Winchell, az amerikai vámhatóság seattle-i vezetõje.

Miután az amerikai vámhatóságok tudomására jutott, hogy Popescu el akarja adni a könyvjelzõt, egy ügynök felvette a kapcsolatot Popescuval, aki képekkel igazolta, hogy a tárgy nála van és elõször 150 ezer dollárt kért. A bírósági dokumentumok szerint a könyvjelzõ értékét a spanyol hatóságok korábban 13-17 ezer dollárra becsülték.