2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Elhunyt a 28 évig kómában fekvõ milliomos asszony

76 éves korában egy New York-i otthonban elhunyt Martha "Sunny" von Bülow. Az asszony 1980 óta feküdt kómában. Gyerekei szerint második férjemérgezte meg a milliomos asszonyt, de ezt sohasem sikerült bebizonyítani.

Meghalt Martha "Sunny" von Bülöw, a híres milliomos nõ, aki 1980 óta feküdt kómában. A hölgy Martha Crawford néven született 1932-ben és édesapjától hatalmas, 75 millió dolláros vagyont örökölt, alig négy évesen. Ettõl kezdve a bulvárlapok állandó szereplõjévé vált.
A nõ elõször egy elszegényedett osztrák herceghez ment feleségül és Alfred von Auerspergtõl két gyermeke született. 1965-ben azonban elváltak és a következõ évben egy dán származású ügyvédhez, Claus von Bülowhoz ment feleségül.

1979-ben arról keztdek cikkezni Amerikában, hogy a mesés vagyont örökölt nõ második házassága is válságban van. Az év karácsonyának másnapján Sunnyt a család öntudatlan állapotban találta a fürdõszobában. Ekkor kómába esett, ám a kórházban sikerült ismét magához téríteni. A vizsgálatok szerint a súlyos állapotot hipoglikémia (a vér rendkívül alacsony cukorszintje) okozta. Ekkor még nem merült fel bûncselekmény gyanúja. 1980 áprilisában újra alacsony vércukorszint miatt szállították kórházba, és szigorú diétát írtak elõ számára. Decemberben egyik este ismét zavartnak és kábának mutatkozott, ekkor a család ágyba fektette. Másnap reggel már mély öntudatlan állapotban szállították kórházba, ahol megállapították: agykárosodást szenvedett, amitõl vegetatív állapotba került.

A házaspár viszonyának megromlása miatt Sunny két idõsebb gyermeke Claus von Bülowra gyanakodott: szerintük mostohaapjuk inzulininjekciókkal akarta - immár másodízben - meggyilkolni feleségét. Az ügyészség pár hónapos nyomozás után végül kétrendbeli gyilkossági kísérlet miatt vádat emelt von Bülow ellen. A hosszú persorozat szakértõi azonban nem tudták hitelt érdemlõen bizonyítani von Bülow bûnösségét. A második per során a férjet felmentették, és jelenleg Londonban él.

A különös történetet Barbet Schroeder 1990-es filmje, a Szerencse forgandó (Reversal of Fortune) dolgozta fel Glenn Close és Jeremy Irons fõszereplésével.