2024.04.25. - Márk

Lego robotokkal versenyeznek magyar diákok Zürichben

Egy jegesmedvét kellett a kutatóállomásra szállítaniuk Zürichben hévízi diákoknak, akik a nem kis feladatot robot segítségével hajtották végre. A hévízi Bibó gimnázium 9. osztályosaiból álló ötfõs csapatnak persze nem egy igazi fehérbundás mackót kellett elvinniük, hanem az általuk programozott Lego robotjukkal versenyeztek.

A két lány és a három fiú ugyanis a First Lego League elnevezésû verseny európai döntõjén vett részt, ahol osztrák, svájci, cseh, lengyel és szlovák csapatokkal mérkõztek meg.

Tóth András, a kis csapat kapitányának - az ifjabb Andrásnak - az édesapja az MTI-nek úgy mesélte, hogy az Európában elindult 650 csapat közül a 24 legjobb jutott el Svájcba. Három magyarországi selejtezõ elsõ helyezettjei utazhattak a versenyre, a három magyar csapat a középmezõnyben végzett, de a Brainiac nevá hévízi együttes a jövõ csapatának szóló különdíjat is hazahozta.

Persze senki ne gondolja, hogy kockák összeépítésérõl szól csak a versengés, sokkal nagyobb jelentõsége van, hogy az igazi ipari robotok programnyelvéhez hasonló módon kell "oktatni" a Lego robotokat.

Az ifjabbik Tóth András azt mondta: mindössze két és fél perc alatt kellett végrehajtaniuk a versenyfeladatot, és ez alatt az igen szûk idõ alatt kellett felrakni a felépítményeket, a fogókarokat és más hozzáépíthetõ szerkezeteket, plusz a feladatot végrehajtani. A 15 éves csapatkapitány szerint a robotoknak nem a megépítése számít bonyolult feladatnak, hanem a programozása, ugyanis rendkívül összetett mozgássorokra kell õket megtanítani.

A klímaváltozás szerepelt az idei verseny középpontjában, ahol nem csak a feladat végrehajtását értékelték a zsûritagok, de azt is például, hogy mennyire együttmûködõk a versenyzõk.

A legeredményesebbnek számító magyar csapat vezetõje két évvel ezelõtt ismerkedett meg elsõ robotjával, tavaly pedig kiötlötte, hogy érdemes lenne megpróbálni a versenyzést. Ma már szervomotorokkal, mágneses vagy távolság-, hang- és színérzékelõ szenzorokkal is fel tudják szerelni masinájukat, amelyet szerdán iskolájuk igazgatójának is bemutattak.