2024.04.20. - Tivadar

Homoszexuális pingvinpár tojást akart lopni!

Egy hím pingvinpárt - ami nem ritka ennél a állatfajnál - elkülönítettek a többi pingvintõl az északkelet-kínai Harbinban, mert az egyik hím-nõstény pingvinpártól megpróbálta elcsenni a tojást.

A lopási kísérletre az egyik állatgondozó figyelt fel, és úgy döntött, máshová zárja a madarakat. A pingvinek szaporodása nem egyszerû folyamat, fogságban pedig még nehezebb.

A két hímbõl álló pingvinpár egy 17 tagú csapat része, a madarakat 2005-ben hozták Kínába az Antarktiszról, és úgy tûnik, jól alkalmazkodtak a harbini körülményekhez. Ami egyébként számukra nem lehetett különösen nehéz, hiszen Harbinban is telente idõnként mínusz 40 fokra hûl le a levegõ.

Az áttelepített pingvinek elsõ fiókája tavaly született meg a harbini állatkertben. Manbónak neveztek el, és csodájára jártak ez amberek. Idén a nõstények eddig három tojást raktak, felcsillant a remény, hogy lesznek utódok, de a tojáslopási kísérlet kisebb zavart okozott.

A pingvinek a hímekre szokták rábízni a tojások õrzését - ez körülbelül 35 napos idõszak. A hosszú idõ alatt gyakran elõfordul, hogy a tojás összetörik: erre 70 százalékos az esély.

A pingvinek hûséges állatok, egész életüket választott párjukkal élik le, ezért az állatkertben úgy döntöttek, hogy nem választják el egymástól a két hímpingvint.