2024.04.16. - Csongor

A háziállatokat is megviseli a válság

Nem csupán a bankároknak, üzletembereknek, illetve az átlagembereknek okoz problémát a pénzügyi válság, hanem a háziállatok életét is megkeserítik gazdáik anyagi problémái.

Több ezer háziállat került az utcára az utóbbi idõben Nagy-Britanniában, mivel gazdáik a pénzügyi válság miatt nem tudták tovább eltartani kedvenceiket - közölte a London déli részén mûködõ Battersea Dogs and Cats elnevezésû állatmenhely.

A tavalyi év ugyanezen idõszakához képest a menhely idén majdnem ezerrel több állatot, 6430 kóbor kutyát fogadott be. A pénzügyi válság mellett, egy új rendelkezés is részben hozzájárult a mostani helyzet kialakulásához, mely a kóbor állatok ügyében való eljárást a rendõrség hatáskörébõl áthelyezte a helyi szervek feladatai közé. "Szerintünk jónéhányan egyszerûen csak szabadon engedik a kutyáikat, mivel már nem tudják eltartani õket" - mondták az alapítvány emberei.

A Dogs Trust nevû csoport, mely a kutyák megfelelõ körülmények között való tartását igyekszik elõsegíteni, egy listát állított össze azokról az olykor egészen nevetséges indokokról, amelyekre hivatkozva az emberek megválnak háziállataiktól. Ezek közé tartoznak az olyan kifogások, mint a "kutya nem passzol az ülõgarnitúrához", vagy az, hogy "a fekete eb, nem illik az új fehér színû szõnyeghez".