2024.03.29. - Auguszta

Elhunyt Barack Obama legidõsebb szavazója!

Két nappal 110. születésnapja után meghalt Amanda Roberts Jones, Barack Obama megválasztott amerikai elnök legidõsebb választója, egy fekete rabszolga lánya. Jones élete utolsó bõ félszáz napjára lett híres.

Az amerikai sajtó október végén kapta fel a nevét, miután levélben leadta szavazatát Barack Obamára. A fekete bõrû jelölt legidõsebb választójának kiáltották ki, és Obama gyõzelme után még online aláírásgyûjtési akció is indult, hogy részt vehessen a január 20-i beiktatáson.
Kedden ünnepelte a 110. születésnapját. Vasárnap nagy fogadást rendeztek volna a tiszteletére, de azt már nem élhette meg; csütörtökön lefeküdt aludni, és nem ébredt fel többé.

Jones három évszázadban élt. Texas államban született 1898-ban, amikor még el sem kezdték építeni a Titanicot, és a Wright-testvérek motorral hajtott repülõgépe csak ábránd volt. Elõször szobalányként dolgozott, aztán egy vegyesboltot vezetett férjével Bastrop város környékén egy faluban, ahol az õ boltjuk volt az elsõ vállalkozás, amelyet feketék indítottak.

10 gyermeket nevelt fel, 32 unokája, 65 ükunokája és 20 ük-ükunokája volt. 1920-ban, amikor a nõk választójogot kaptak Amerikában, Jones már felnõtt volt, és el is ment szavazni. Azóta valamennyi elnökválasztáson részt vett, pedig elõfordult, hogy gyapotföldi extramunkával kellett összegyûjtenie a pénzt a voksolás elõfeltételének számító fejadó befizetéséhez.