2024.03.29. - Auguszta

Kilenckilós óriásdaganatot távolítottak egy hatvan év körüli betegbõl Gyõrben

Az orvosi szakma magát a mûtétet - óriásdaganat eltávolítását - nem tartja szenzációnak, de tény, akkora tumort, mint amelyet december 23-án távolítottak el a beteg hasából, a szakma ritkán jegyez.

A mûtétet prof. Oláh Attila végezte, s mint mondta, nehéz megállapítani, hogy a daganat mikortól kezdhetett nõni a hatvan év körüli páciens hasüregében. Az biztos, hogy mostanra több szervet is nyomott, így nem volt értelme várni a mûtéttel. Az operáció közben készült felvételen jól látszik a tumor mérete, ami egy laikus számára - nincs jobb szó rá - döbbenetes.

A beteg veséje mellett fejlõdött ki, majd nõtt negyven centi átmérõjûre és mintegy kilenckilósra a tumor. A férfi elmondása szerint jó ideig azt hitte, hogy egyszerûen hízik, azért nõ napról napra a hasa. Az orvosa elõbb az urológiára utalta, onnan vezetett az útja a sebészetre.

- A beteg jól van, s jól is lesz - mondta Oláh professzor a mûtét után, az óriásdaganatot ugyanis sikerült eltávolítani, ami nagy valószínûséggel nem volt rosszindulatú.