2024.04.16. - Csongor

Barátok közt 3D-ben?

A háromdimenziós technológia úgy tûnik hamarosan beszivárog a mozikból a nappalinkba. Köszönhetõen a média legnagyobb vállalatainak és azoknak a cégeknek, akik a technológiát le is tudják gyártani.

Ezen a héten tartják Las Vegas-ban az év legnagyobb elektronikai vásárát (CES), ahol az elõzetes hírek szerint számos újítás is elõtérbe kerül majd. A cégek egyébként is abban bíznak, hogy itt tudnak elsõként a vásárlóikhoz szólni, és olyan technológiát bemutatni nekik, amelyek megváltoztathatják a mindennapjaikat. A nehézséget az jelenti a 3D átültetésében a nappaliba, hogy a hollywoodi stúdióknak meg kell egyezniük a szabványban.

"Egyelõre még a kezdeteknél tartunk. Egyik stúdió ugyanis egyik irányban halad, egy másik viszont éppen ellenkezõ megoldást választ" - mondja Ujesh Desai, az Nvidia GeForce vezérigazgatója. A cég egyébként kifejlesztett egy olyan lejátszót, ami képes arra, hogy három dimenziós képet közvetítsen a számítógép képernyõjére, egyszer pedig majd a TV-re is.

"A vásárlók valószínûleg érdeklõdnének a 3D-s tévézés iránt, viszont a gazdasági helyzet miatt nem valószínû, hogy többet is szeretnének ezért fizetni" - tette hozzá Tamaryn Pratt, a Quixel kutatásokért felelõs igazgatója.

David Hill, a Fox Sports irányítója viszont nem annyira derûlátó. Õ már figyelmeztette a tévégyártókat, hogy ne számítsanak arra, hogy a közeljövõben szükség lesz a technológiára, hacsak nem hajlandóak annak a költségét átvállalni, ami egy ilyen váltáshoz szükséges.