2024.04.17. - Rudolf

Danny Boyle filmje és a John Adams tarolt a Golden Globe-gálán

Los Angeles/Mumbai - Bollywood megérkezett Hollywoodba: a filmvárosba akkreditált külföldi kritikusok elõször díjaztak indiai zeneszerzõt, s ez az áttörés Danny Boyle Slumdog Millionaire címû, Mumbaiban játszódó meséjének köszönhetõ, amely a legjobb filmzene mellett további három fontos díjat is kapott a Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíj vasárnap esti gáláján.
A 66. Glóbusz-ceremónia a tavalyi sztrájkszünet után teljes pompájában tért vissza a Beverly Hilton nagytermébe. A színpadon több mint ötven, díjat átadó sztár váltotta egymást az esten, amelyen a legtöbb elismerést a mozifilmek közül a Slumdog Millionaire, a televíziós produkciók közül pedig a magyarországi helyszíneken is forgatott történelmi miniszéria, a John Adams kapta.

Az HBO produkciójában készült John Adams az Egyesült Államok történetének elsõ ötven évét dolgozta fel, az ország második elnökét, John Adamst állítva a középpontba. A legjobb miniszériának vagy tévéfilmnek járó Arany Glóbusz kapcsán Tom Hanks, a hétrészes sorozat egyik executive producere a magyar stáb munkáját is külön megköszönte.

A sorozat két fõszereplõje, az Adamst alakító Paul Giamatti és a feleségét játszó Laura Linney is Glóbuszt kapott, a Benjamin Franklin szerepében látható Tom Wilkinsont pedig mint mellékszereplõt díjazták.

A drámai tévésorozatok közül a Reklámõrültek bizonyult a legjobbnak, a vígjátéksorozatok közül pedig a 30 Rock nyert.

A brit Boyle keserédes hangulatban vette át a legjobb rendezõnek járó díjat indiai meséjéért, amelyben egy nyomornegyedben felnõtt fiú karnyújtásra kerül egy milliós díjazású kvízmûsor fõdíjától. "Kemény év elé néznek az emberek, mindenki a világon. De mi szerencsések vagyunk, hogy idehoztak minket Bollywoodból Hollywoodba, valami õrült, lüktetõ szeretetet kaptunk" - fogalmazott a filmes, akinek munkája a filmdráma kategóriában szintén nyert.

A külföldi kritikusok Simon Beaufoyt is díjazták a Slumdog forgatókönyvéért, de a legnagyobb meglepetés a legjobb eredeti filmzenét alkotó A. R. Rahmant érte. Bár Oxfordban végzett, és dél-indiai szülõvárosában mindenki csak Madras Mozartjaként tiszteli, a 43 éves komponista zenéjéért eddig fõként az "indiai Hollywoodban", azaz a mumbai (bombayi) központú Bollywoodban rajongtak.

Nevét hazájában az 1992-ben megjelent Rodzsa (Roja) címû fim zenéje tette ismertté, melynek albumából 200 millió példány kelt el. A világ a Bombay Dreams címû világzenei lemez és A Gyûrûk Ura színpadi zenéje után figyelt fel tehetségére. "Az indiai és a nyugati zene ötvözött hangzásával bizonyosan világszerte elismertté válik" - méltatta Visal Dadlani bollywoodi zeneszerzõ, aki szerint azért kitûnõ, amit Rahman csinál, mert "sikerült mindkét kultúra zenei világából úgy merítenie, hogy egyik sem vesztette el a varázsát".

A bollywoodi szakértõk komoly áttörésként értékelték Rahman Arany Glóbusz-díját. "Vannak a két kultúra között átjáró filmek, és díjak, valamint külföldi dicséretek, de egy Arany Glóbuszt nyerni, az igazi globális elismerés" - örvendezett Sankar Mahadevan, egy másik bollywoodi zeneszerzõ.

A hollywoodi külföldi sajtószövetség (HFPA), amelynek több mint 90 tagja szavazott a díjakról, a mozifilmeket hagyományosan külön értékelte a drámai és a vígjáték/musical kategóriákban.

A legjobb vígjátéknak járó elismerést a Woody Allen rendezte Vicky Cristina Barcelona nyerte el. A vígjáték/musical kategóriában a legjobb férfi fõszereplõ Colin Farrell lett az Erõszakik címû brutális feketekomédiából, a legjobb komika elismerését pedig Sally Hawkins kapta a Happy-Go-Lucky fõhõseként.

A drámai alakítások közül Mickey Rourke birkózó teljesítményét honorálták a The Wrestler címû filmben.

Kate Winslet duplázott: A szabadság útjai címû produkcióval a legjobb drámai fõhõsnõ, A felolvasó címû holokausztdrámával a legjobb nõi mellékszereplõ Glóbusz-szobrát nyerte el. Ez utóbbi annyira meglepte, hogy így kiáltott fel: "Az gondoltam Anne Hathaway nyer. Nem kérdés. Tényleg úgy érzem, mintha álmodnék."

A januárban elhunyt Heath Ledgernek ítélték A sötét lovagban játszott Joker-szerepéért a legjobb férfi mellékszereplõ díját. A fiatal ausztrál színész tavaly januárban, röviddel a Batman-film bemutatója elõtt, véletlen gyógyszer-túladagolásban halt meg. A produkció óriási siker lett, közel egymilliárd dolláros bevétellel, s sokan szurkolnak, hogy Ledger jusson eszébe az Oscarról szavazóknak is.

A legjobb külföldi film a Libanoni keringõ címû izraeli animációs dráma lett. A legjobb animációnak járó elismerést pedig a robotos sci-fi mese, a Wall-E kapta.

Steven Spielbergnek már tavaly odaítélték a külföldi kritikusok a Cecil B. DeMille-életmûdíjat, ám a forgatókönyvíró-sztrájk miatt nem vehette át. Martin Scorsese most így mutatta be a közönségnek és az élõ televíziós közvetítés sokmillió nézõjének: "negyven éve felfedezi és újra feltalálja a mozit minden új filmjével".

A Cápa, a Harmadik típusú találkozások, a Schindler listája és az Indiana Jones-filmek alkotóját orkánszerû tapssal köszöntötte a hollywoodi szakma krémje. "62 éves vagyok. Vajon elég idõs egy életmûdíjhoz? Igen. Köszönöm szépen" - ezekkel a szavakkal vette át az elismerést a háromszoros Oscar- és hatszoros Arany Glóbusz-díjas filmes.