2024.03.29. - Auguszta

Charles Dickens-nek viszonya volt a sódgornõjével?

Charles Dickens-nek viszonya volt a sódgornõjével?
Árverésre kerül egy aranygyûrû, belsõ oldalán Charles Dickens nevével, mely bizonyítéka lehet, hogy az angol írót (1812-1870) gyengéd szálak fûzték sógornõjéhez, Georgina Hogarthhoz.

A 0,9 karátos gyémánttal ékesített gyûrût Hector Charles Bulwer Lytton Dickens leszármazottainak tulajdona, és február 21-én lehet majd licitálni rá. A gyûrût Lord Alfred Tennyson ajándékozta Charles Dickensnek, egyik legjobb barátjának, és az író hagyatékaként 1870-ben kerülhetett Hector Dickenshez, aki mindig is a nagy író leszármazottjának tartotta magát.

Ha mindezek valóban fedik az igazságot, a gyûrû értéke az árverésen elérheti a 25 ezer fontot (7,8 millió Ft) is.

A felfedezés csak táplálja azokat a pletykákat, amelyek a Twist Olivér szerzõjét egész életében üldözték. A viktoriánus korban viszonya a sógornõjével vérfertõzõnek számított.

Georgina Hogarth nem sokkal az után költözött a Dickens családhoz, hogy nõvére, Catherine hozzáment az íróhoz. A házaspárnak tíz gyermeke született. Georgina a házaspár válása után is az íróval maradt, így tizenhárom évet töltöttek együtt, és a korabeli szóbeszéd szerint három törvénytelen gyermek született a "vérfertõzõ" viszonyból.

Dickensnek - aki egyébként mindig arra törekedett, hogy õt tiszteletre méltónak, a családjával törõdõnek tartsák - az 1858-as megismerkedésükkor mindössze 18 éves Ellen Ternan színésznõvel is viszonya volt.