2024.04.25. - Márk

Rekord méretû követ mûtöttek ki egy férfiból!

Példátlan nagyságú, több mint egy kilogramm súlyú bélhólyagkövet távolítottak el egy betegbõl a debreceni Kenézy Kórházban - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón Szûcs Miklós urológus fõorvos kedden Debrecenben. A szakember szerint nemcsak Magyarországon, de a világon sehol nem operáltak még ki ilyen rekordméretû követ.

Az orvos tájékoztatása szerint a páciens - egy 48 éves debreceni férfi - húgyhólyagját daganat miatt 12 éve eltávolították. Akkor bélbõl alakítottak ki úgynevezett bélhólyagot, amely azontúl tárolta a vizeletet.

A beteg olyan jól érezte magát, hogy 5 éve nem volt már kontrollvizsgálaton, teljesen panaszmentes volt. Most is csupán egy alkalmassági vizsgálat kapcsán derült ki, hogy valami nagy daganat van a szervezetében. Az orvosok - mint azt a fõorvos elmondta - elõször azt gyanították, hogy kiújult a tumora, de a röntgen kiderítette, hogy "mindössze" bélhólyagkõrõl van szó.

A mûtétet Szûcs Miklós és Csorba Judit urológusok és Kincses Zsolt sebészfõorvos végezték: megnyitották a bélhólyagot, kiemelték a kapitális követ, majd helyreállították a hólyagot.

A kõ 1125 gramm súlyú, legnagyobb átmérõje 17 centiméter. Az MTI érdeklõdésére a fõorvos elmondta: egy galambtojásnyi kõ már nagynak számít. A világon eddig mintegy 30 közlemény számol be óriáskövek eltávolításáról, de azok súlya nem haladta meg a 300-500 grammot.

A süketnéma férfinak egyébként - mint azt a betegágya mellett a felesége az MTI-nek elmondta - nem okozott gondot a nagy kõ, csupán tapintható volt. A beteg egy nappal a mûtét után szemmel láthatóan jól volt, s hamarosan elhagyhatja a kórházat.