2024.04.24. - György

Egy másik nõ megtermékenyített petesejtjét ültették be tévedésbõl egy japán asszonyba

Valószínûleg egy másik nõ megtermékenyített petesejtjét ültették be tévedésbõl egy japán asszonyba tavaly - jelentették be csütörtökön kórházi illetékesek.

A húszas éveiben járó nõ megszakíttatta a terhességet, amikor beszámoltak neki a tévedésrõl a Kagava prefektúrában fekvõ állami kórházban. Most pedig 20 millió jenes (50,7 millió forint) kártérítésért perli a hely önkormányzatot.

A kórház csütörtöki sajtókonferenciáján nyilvánosan bocsánatot kért a hibáért.
"A páciens nagyon boldog volt, hogy a nehéz beavatkozás után terhes lett, de sajnálatos módon tévedés történt" - mondta el Macumoto Judzo, a közkórház igazgatója.

A kórház szóvivõje elmondta, régóta végeznek ilyen beavatkozásokat, és most elõször hibáztak. Talán éppen ezért történt, hogy az egyik elõzõ megtermékenyítésbõl származó petesejt megmaradhatott, majd a jelen esetben ezt használták fel.

A lombikbébiprogram rendkívül népszerû Japánban - évente több százezer beavatkozást végeznek el a szigetországban.

A téves beültetés nagy port kavart, mivel más anya gyermekét megszülni vagy felnevelni idegen a japán kultúrától, ezenkívül az orvosi szervezetek is ellenzik. A béranyaság, valamint az örökbefogadás szintén ritka a kelet-ázsiai országban.