2024.03.29. - Auguszta

Oscar-díj - Idézetek a 81. Oscar-gáláról

Los Angeles - "Nem volt elég pénzünk arra, hogy valóban azt csináljuk, amit igazán akartunk. Volt viszont egy olyan forgatókönyvünk, amelybe mindenki õrülten beleszeretett, aki csak olvasta" - mondta Christian Colson, a vasárnap esti Oscar-gálán nyolc díjat besöprõ Gettómilliomos címû film producere a legjobb film díjának átvételekor.
Danny Boyle brit rendezõt zseninek nevezte, és a 14 millió dollárból készült (eredetileg csaknem egyenesen DVD-re forgatott) produkciót támogató stúdiók mellett Mumbai városának is köszönetet mondott. Az Indiában játszódó Gettómilliomos egy fiatalemberrõl szól, akinek egy televíziós kvízjáték nyerteseként sikerül kitörnie Mumbai nyomornegyedébõl.

Salman Rushdie indiai származású brit író ellenben nem volt túl nagy véleménnyel a filmrõl, mondván az "képtelenséget képtelenségre halmoz".

Vasárnap az atlantai Emory Egyetemen tartott elõadásában nemcsak Danny Boyle filmjét kritizálta, hanem más, olyan Oscrarra jelölt produkciókat is, amelyek irodalmi mûvek adaptációiból születtek, így A felolvasó és a Benjamin Button különös élete is megkapta a magáét.

A Sátáni versek 61 éves szerzõje számos jelenetet kifogásolt a Gettómilliomosban, egyebek között azt, mikor az egyik szín 1600 kilométerre fejezõdik be az elõzõtõl, amelyet a Tádzs Mahalnál vettek fel.

"Most mondom, hogy ez nem lesz 45 másodperc. Ájult itt már el valaki? Mert valószínûleg én leszek az elsõ" - mondta Penélope Cruz, az elsõ spanyol színésznõ, aki Oscar-díjat kapott. A Vicky Cristina Barcelona címû Woody Allen-film mellékszereplõje az áttörést úgy értelmezte: változás állt be az amerikai filmekben szereplõ külföldi színészek megítélésében.

"Dolgozhat az ember Amerikában, ha akcentusa van? Igen, dolgozhat, ez az utóbbi 10-15 év fejleménye" - emlékeztetett a 34 éves Cruz, akit három éve a Volver címû filmért jelöltek elõször az Oscarra. "Ha a mozi az életrõl szól, ha azt mutatja, ami az utcán zajlik, akkor abba mi mind beletartoznuk."

A színésznõ spanyolra váltva hangsúlyozta, hogy gyõzelme itteni színész honfitársaié, és azoké, akik Spanyolországban dolgoznak.

Szomorú pillanat érkezett el a díjátadó gálán, amikor a legjobb mellékszereplõ díjával kitüntetet Heath Legder szülei és nõvére léptek a színpadra, hogy átvegyék a tavaly elhunyt színész posztumusz elismerését.

"Ez a díj szerényen igazolja Heath csöndes elhivatottságát, hogy önök, akik itt összegyûltek ma este, mind elismerjék õt" - mondta Kim Ledger, a színész apja.

Kate Ledger, Heath nõvére megerõsítette, hogy a díj "a gyönyörû Matildára", a színész kislányára száll. Megszólalásában felidézte 2007 karácsonyát, mikor megjósolta bátyjának, hogy A sötét lovagért meg fogja kapni az Amerikai Filmakadémia nevezését.

"Tizenöt Oscar-jelöléses pályafutás. Ez aztán a rekord. Nem szívesen mondom, de ha valaki ekkora teljesítményt ér el, nehéz nem gyanakodni a szteroidokra" - viccelõdött Meryl Streep tekintélyes nevezési listájával az est házigazdája, Hugh Jackman, aki Mickey Rourke feszültségét is megpróbálta feloldani.

"Hallgass ide, azt akarom, hogy nyugodt légy ma este. Azt akarom, hogy mondd ki, ami csak az eszedbe jut, mert hét másodperces késleltetéssel folyik a közvetítés, viszont ha nyersz, akkor húsz másodpercesre kapcsolunk" - nyugtatta meg az ausztrál showman a The Wrestler (A pankrátor) sztárját.

A legjobb animációs film díját a Wall-E alkotógárdája kapta. A divatos környezetvédõ témát hordozó sci-fi-mese a Volt címû szuperkutyás filmet és a Kung Fu Pandát elõzte meg.

Andrew Stanton rendezõ, aki 2003-ban már kapott egy Oscar-szobrot a Némó nyomában címû animációért, köszönõbeszédében alkotótársain kívül annak tulajdonította gyõzelmét, hogy olyan inspiráló karakterrõl (egy robotról) készíthetett filmet, "aki kitartóan küzd azért, hogy mindenben meglássa a szépet, ami csak a szeme elé kerül".

A Jean Hersholt Humanitárius Oscar-díjat Jerry Lewis kapta. A 82 esztendõs komikusnak Eddie Murphy nyújtotta át a szobrot. A veterán színész elmondta, hogy a díj mélyen megérintette, nemcsak azért, mert a Filmakadémiától kapta, hanem azok miatt is, akiknek segíthet vele. Lewis évente vezet rendkívül népszerû televíziós gyûjtõmûsort az izomsorvadásban szenvedõk megsegítésére.