2024.04.20. - Tivadar

Jobb szeretõk a zeneileg 'edzett' fülû emberek

Budapest - A zeneértõ fülekkel megáldott embereknek nem csupán egy dallam hangjainak felismeréséhez van jó érzékük, hanem különleges képességük van az emberi beszédhangban rejtõzõ érzelmek meghallásához is.
A European Journal of Neuroscience címû orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint ha valaki olyan társra vágyik, aki igazán meghallgatja õt, akkor annak érdemes zeneileg képzett, vagy legalábbis valamilyen zenei oktatáson részt vett párt választani magának.

A zeneértõ emberek ugyanis szó szerint jobb (meg)hallgatói képességekkel rendelkeznek, mind a zene, mind a magánélet területein. Képesek ugyanis meghallani a beszédhangban megbúvó árnyalt üzeneteket is, ezek a hozzá nem értõ fül számára felfedezetlenek maradnak.

"A hangokban rejtõzõ érzelmek gyors és pontos felismerése egy olyan képesség, amelynek kitûnõ hasznát lehet venni az osztályteremtõl kezdve, a tanácstermen át, egészen a hálószobáig" - idézte Dana Straitet, az amerikai Illinois államban mûködõ Northwestern Egyetem által végzett kutatás vezetõjét a The Daily Telegraph brit napilap.

A kutatásban részt vevõ harminc önkéntesre elektródákat erõsítettek, hogy ezekkel mérjék az agyukban végbemenõ reakciókat. A fülhallgatókat viselõ alanyoknak egy idegen nyelvû, feliratozott természetfilmet vetítettek, hogy ezzel is minél több érzékszervüket lefoglalják.

A fülhallgatókban egy másodperc töredékéig gyermeksírás hangjai csendültek fel, miközben folyamatosan megfigyelés alatt tartották az agytörzsi reakciókat. Az eredmények szerint, a zenében jártas fülû résztvevõk agya körülhatárolta a hallottak összes olyan részét, melyben érzelmek csendültek fel.