2024.04.19. - Emma

Rejtélyes ételmérgezés miatt vesztegel a brit Kövér Kacsa

Bray - A szakértõi vizsgálatok sem tudták kideríteni, hogy mi okozta a The Fat Duck nevû étterem több száz vendégének megbetegedését, ami miatt átmenetileg be kellett zárni a brit sztárszakács vezette felkapott vendéglõt.

A brit egészségvédelmi hivatal pénteken már négyszázra tette a hasmenéssel és hányással járó megbetegedésben szenvedõk számát, ám az ügyben végzett vizsgálat nem járt eredménnyel.
A sztárséf még a hét végén leszögezte, hogy bár egyelõre nyomát sem találták a betegség okának, mindaddig zárva marad az étterem, amíg a rejtélyre fény nem derül.

Heston Blumenthal a királyság leghíresebb éttermével dicsekedhet, amely
három Michelin-csillagot érdemelt ki. A konyhája arról nevezetes, hogy az új trendnek megfelelõen géleket, enzimeket, folyékony nitrogént és olyan szokatlan eljárásokat használ, mint a víztelenítés és vákuumfõzés. Rendhagyó fogásai között szerepel a csigakása vagy a szalonnás-tojás jégkrém.

A szakács visszatérõ vendége a televízióknak is. Legutóbbi gasztronómiai kalandja során paradicsomos lisztkukacokat sütött ki és Alice Csodaországban fantázianéven tofee-pirítós-sodó-cseresznyés pite-pulyka-ízû desszertet kínált utána.

A Londontól 80 kilométerre fekvõ Brayban megnyílt Fat Duck (Kövér Kacsa) 1995-óta mûködik, s annyira népszerû, hogy hónapokkal elõre kell asztalt foglalni.

Január óta azonban rosszul mentek a dolgok: egyre többen panaszkodtak arra, hogy a pazar ellátás dacára késõbb rosszul lettek. Végül február 24-én be kellett zárni a helyiséget, ám azóta sem találtak magyarázatot a megbetegedésekre.

Míg egyesek beteg alkalmazottról vagy rossz készletrõl beszéltek, esetleg a balszerencse áradásáról, a The Daily Mail cikke egyenesen szabotázsra gyanakodott. Ám ez utóbbit a hivatal kategorikusan kizárta - igaz, magyarázatot nem adott rá, hogy miért.

Blumethal szakmai hírneve mindazonáltal nem szenvedett csorbát - állította egy éttermi reklámmenedzser. És ezt tûnik alátámasztani, hogy Heston's Feast címû tévémûsora is folytatódik, mintha mi sem történt volna.