2024.03.29. - Auguszta

Elutasították Madonna örökbefogadási kérelmét Malawiban

Lilongwe - Elutasította Madonna újabb örökbefogadási kérelmét pénteken egy malawi bíróság, az ügyet tárgyaló bírónõ szerint gyerekkereskedelemhez vezethetnek a sztárok örökbefogadásai. Madonna várhatóan fellebbez a döntés ellen.
Ken Manda, a bíróság egyik munkatársa szerint azért utasították el Madonnát, mert nem malawi lakos. Az ország törvényei szerint ugyanis csak olyanok lehetnek potenciális örökbefogadók, akik legalább másfél éve a fekete-afrikai országban élnek.

Indoklásában az ügyet tárgyaló Esimine Chombo bírónõ a hírességek örökbefogadásai ellen emelt szót, mivel szerinte az adoptálások gyerekkereskedelemhez vezethetnek. "Ha bárki idejöhetne és gyorsan megszervezhetne egy örökbefogadást, az talán pont azokra a gyerekekre nézve járna következményekkel, akiket a törvény meg akar védeni" - mondta a bírónõ.

Ügyvédje szerint az 50 éves amerikai szupersztár valószínûleg fellebbez a helyi legfelsõbb bíróságon, szóvivõjét azonban nem tudták elérni a sajtó munkatársai. Madonna, bár az országban tartózkodott, nem vett részt a bírósági meghallgatáson.

A jogszabályok alól felmentést kapva, az énekesnõ 2006-ban magához vett, tavaly pedig hivatalosan is adoptált már egy malawi gyermeket, a jelenleg 4 éves Davidet. Az énekesnõ most egy 3 éves kislányt, Chifundo "Mercy" Jamest szerette volna magához venni. A nyilvánosságra került bírósági dokumentumokból kiderült: Madonna szerint a kislány nagyanyja nem képes ellátni unokáját. Az énekesnõ viszont ígéretet tett arra, hogy családja részévé teszi Mercyt, és megkíméli attól a megpróbáltatástól és érzelmi traumától, ami árvaként vár rá.

Csütörtökön a malawi kormány több minisztere is úgy nyilatkozott, hogy Madonna, aki már 25 ezer gyereken segített a közel kétmillió AIDS-árvát számláló országban, megérdemelné a lehetõséget az örökbefogadásra. Jogvédõ szervezetek ugyanakkor óva intették a hatóságokat attól, hogy kivételezzenek a hírességgel.