2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nem adta szívét a donorjelölt csecsemõ

Toronto - Egy halálos beteg két hónapos kislány, akinek szívét átültetésre szánták egy másik beteg újszülöttbe, önállóan kezdett lélegezni, miután levették a lélegeztetõgéprõl, így az orvosok szerdán úgy döntöttek: õ már nem potenciális donor.
Kaylee olyan agyi elváltozással született, mely miatt nem tud alvás közben önállóan lélegezni, valamint veséjével is súlyos problémák vannak. Szülei már beletörõdtek halálába és beleegyeztek, hogy szívét átültessék a várólista elsõ helyén lévõ egyhónapos Lilybe.

Amikor Kaylee-t kedden este levették a lélegeztetõgéprõl, a sebészcsoport már készenlétben várt a transzplantációra. A kislány azonban önállóan kezdett lélegezni, állapota egész éjjel stabil maradt, ezért orvosai úgy döntöttek, hogy már nem potenciális szívdonor.

A másik kislány, Lily ritka szívrendellenességgel született, amelyen nem tudnak másként segíteni: új szívre van szüksége. Õ továbbra is a várólista élén marad, az elsõ adódó szívet megkapja, ebben az életkorban azonban igen kevés az átültethetõ szív.

A két kislány szülei szombaton találkoztak a torontói gyermekkórházban, és megbeszélték a szívátültetést.

Kaylee szülei most elmondták, õk kedden este már elbúcsúztak kislányuktól, és a történtek ellenére meg kell békélniük a tudattal, hogy csecsemõjük hamarosan meghal, függetlenül a szervátültetéstõl.

A kislány orvosa, James Wright közölte, hogy Kaylee esete morális, személyes és etikai kérdésekkel terhelt, ezért akárhogy alakul, nem kísérlik meg késõbb sem a mûtétet.