2024.04.24. - György

Elvesztette állását egy svájci biztosítótársaság alkalmazottja, mert betegállományban netezett!

Elvesztette állását egy svájci biztosítótársaság alkalmazottja, mert munkaadói észrevették, hogy a Facebook közösségi portált használta betegállománya idején.

Az illetõ arra hivatkozva kapott betegszabadságot, hogy migrénje miatt képtelen számítógépen dolgozni, és sötét szobában kell pihennie. Munkaadója, a Nationale Suisse biztosító azonban észlelte, hogy a hölgy használta a Facebook közösségi portált, és mint közleményében közölte, emiatt elveszett a bizalma a munkatársban.

"A bizalommal való visszaélés, s nem a Facebook használata vezetett ahhoz, hogy véget vessünk munkaszerzõdésének" - indokolták.

A nõ a 20 Minuten napilapnak elmondta, hogy ágyban feküdt, és iPhone-ján keresztül jelentkezett be a közösségi portálra. Azzal vádolta munkaadóját, hogy kémkedett utána és más kollégái után oly módon, hogy létrehozott egy fiktív személyt a Facebook-on, aki vele és másokkal is a cégtõl baráti kapcsolatba került a közösségi hálózat révén. Ily módon a cég képes volt figyelni az alkalmazottak internetes tevékenységét. Gyanúját igazolva látta akkor, amikor az állítólagos barát eltûnt abban a pillanatban, ahogy elbocsátották a cégtõl - magyarázta.

Nem ez az elsõ eset, hogy a Facebook munkahelyi szabályokba gabalyodik. Számos cégnél tilos munkaidõben a közösségi portált használni. Egyes cégek pedig azért bocsátottak el alkalmazottakat, mert a közösségi hálón munkájukat, munkahelyüket ecsetelték.