2024.03.29. - Auguszta

914,44 millió euró a szlovák költségvetés hiánya

A szlovák költségvetés hiánya az elsõ hét hónapban 914,44 millió euró volt, majdnem 45-ször nagyobb az egy évvel korábbi, euróra átszámított 20,39 milliónál, jelentették a szlovák pénzügyminisztériumban hétfõn. Az egész évi hiányterv 1,009 milliárd euró.

Éves összehasonlításban a bevétel 6,4 százalékkal 5,799 milliárd euróra csökkent, a kiadás viszont 8 százalékkal 6,714 milliárd euróra nõtt.

A gazdaság visszaesése miatt a szlovák államháztartás hiánya az idén várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 6 százalékát, ami a kétszerese a korábban tervezettnek, ám a kormány eddig nem sok erõfeszítést tett a kiadások lefaragására és a szükséges reformok bevezetésére, írta a múlt héten a Financial Times, amely szerint a szlovák pénzügyminiszter nem zárja ki az adóemeléseket.

A brit gazdasági lap felidézte, hogy az elõrejelzések kezdetben még erre az évre is robusztus, 6,5 százalékos GDP-növekedést valószínûsítettek Szlovákiában, most már azonban a pénzügyminisztérium 6,2 százalékos visszaesést jósol, és jövõre is csak vérszegény, fél százalékos növekedésre számít.