2024.04.20. - Tivadar

Sztálin a szódavizes üvegen

Sztálin arcképével díszített címkéjû szódavizet bocsátott ki a második világháborús sztálingrádi csatában aratott gyõzelem emlékére egy volgográdi cég.
Az üdítõitalokat gyártó helyi vállalat azonban nem elégedett meg ennyivel: a korábban Szajani néven ismert szódavizet Sztálin portréjával, a kólára emlékeztetõ, szintén régen ismert Bajkál italt Rokosszovszkij marsall, a Tarhun nevû ital üvegét Zsukov marsall képével díszítette.

A cég igazgatója, Borisz Izgarsev a Komszomolszkaja Pravda címû lap kérdésére kijelentette: szerinte mindebben nincsen semmi rossz, mindhárom hadvezér ismert, jelentõs történelmi személyiség. "Ha tetszik, ha nem, ez a történelmünk, a háborút éppen Sztálin nyerte meg, Rokosszovszkij és Zsukov marsallnak pedig közvetlen köze volt a sztálingrádi gyõzelemhez" - mondta az igazgató. Hozzátette még, hogy az évforduló alkalmából a portrékkal azért éppen a nevezett három italt díszítették fel, mert ezek igen népszerûek voltak a szovjet idõkben is.

Korlátozott számú üveg készül ilyen címkével, s ezek még a február 2-i évforduló elõtt a boltokba kerülnek - féláron.

Izgarsev azt is elmondta, hogy bírálatokra is számítottak. Nem is tévedtek: a veteránok városi szervezete máris szót emelt a dolog ellen. A két marsall ellen nincs kifogásuk, és azt is elismerik, hogy Sztálin volt a fegyveres erõk fõparancsnoka, de úgy vélik, a sztálini repressziókat túlélõ veteránok mégsem valami jóízûen isznak majd a portréjával díszített üvegben lévõ vízbõl.

A NEWSru orosz hírportál emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évek minden felmérése arra utal: a "népek vezérének" alakja egyre inkább mítosszá válik, népszerû a fiatalok körében is, újra emlékmûveket állítanak neki, utcákat akarnak elnevezni róla. Az oktatási minisztérium által ajánlott egyik történelemtankönyv Sztálint "hõsnek" és a "Szovjetunió egyik legsikeresebb vezetõjének" nevezi. Egy televíziós mûsorsorozatban, ahol az orosz történelem legjelentõsebb személyiségét keresték, súlyos problémák elé kerültek, és a szabályok menet közbeni módosítására kényszerültek a szerkesztõk, csak így tudták megakadályozni, hogy Sztálin kerüljön elsõ helyre.

Sztálingrádban - a mai Volgográdban - az orosz erõk bekerítették a 6. német hadsereget, amely sok hónapos ellenállás után 1943. február 2-án adta meg magát. A csata, amelyben több mint 700 ezer ember vesztette életét, a háború egyik fordulópontja volt.

Joszif Visszarionovics Sztálint, akinek irányítása alatt milliók kerültek a Gulagra, vagy a kivégzõosztag elé, Oroszországban ma is sokan tisztelik, s a jogvédõk rendszeresen fellépnek a diktátor kultuszának közéleti újjáéledése ellen.