2024.04.25. - Márk

Vége az átverésnek a kibeszélõshow-kban

Az adatvédelmi ombudsman szerint a felvétel után is letilthatják a róluk készült felvételeket a Joshi Bharat és a Mónika Show szereplõi. Az ajánlásnak nincs jogi következménye, a Tv2 valószínûleg mégis betartja az ombudsman szabályait. Az RTL Klub szerint õk eddig is így jártak el.
Az adatvédelmi biztos ajánlása szerint ezentúl a kibeszélõshow-k szereplõi kizárólag a felvétel leforgatása után megadott hozzájárulásukkal egyezhetnek bele személyes adataik kezelésébe, ha elõzõleg nem közlik a mûsorban velük együtt fellépõ többi szereplõ nevét, illetve a témát.

Jóri András szerint csak ez az írásbeli hozzájárulás lehet az alapja a Joshi Bharat és Mónika Show címû kibeszélõmûsorok szereplõire vonatkozó személyes adatok jogszerû kezelésének.

A felvétel után kell rábólintaniuk

Az adatkezelõ a szereplõjelölteket köteles a mûsorkészítés és az adatkezelés minden lényeges körülményérõl tájékoztatni. Ennek ki kell terjednie egyebek mellett a mûsor jellegére, címére, a beszélgetõpartnerek és a mûsorvezetõ nevére, a mûsor témájának megnevezésére, hangsúlyozta Jóri András, miután rengeteg panasz és az adatvédelmi biztos irodájához érkezett beadványok nyomán elvégezte a vizsgálatot.

A szereplõválogatásban részt vevõket fel kell világosítani az adatvédelmi jog szabályairól, és a velük kötött szerzõdésben az érintettek személyes adataira titoktartási kötelezettséget kell vállalni, tette hozzá.

Az ombudsman álláspontja szerint a mûsorkészítõ a hozzájárulást hagyományos beszélgetõmûsornál a mûsorkészítés elõtt, kibeszélõshow-nál után köteles beszerezni. Ha a mûsor készítõje az elõzetesen egyeztetett feltételektõl eltér, a hozzájárulás bármikor visszavonható vagy megtagadható.

A mûsorba nem kerülõk adatait a lehetõ legrövidebb idõn belül törölni kell, akár beválogatott szereplõrõl, akár a felvétel közreadását megtiltó érintettrõl legyen szó.

Megalázó helyzetek

Az ombudsman szerint hozzá forduló panaszosok egybehangzóan kifogásolták, hogyan kezeli a személyes adatokat a mûsorgyártó, illetve a mûsorszolgáltató: "mûsorba csalogatási" stratégiáról számoltak be. Nehezményezték, hogy nem tájékoztatták õket arról, milyen televíziós mûsorban fognak szerepelni. A panaszok szerint a szereplõket megtévesztették, csak a felvételen szembesültek azzal, hogy a mûsor gyakran sérti az emberi méltóságot.

A beadványok leírása alapján a szereplõk kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, megalázó bánásmódban volt részük. A vizsgált produkcióban részt vevõk egészségi állapotával, kóros szenvedélyével, ideológiai nézeteivel, szexuális életével kapcsolatos információk is elhangzanak, így megvalósul a különleges adat kezelése. Ezért adatvédelmi jogi elvárás, hogy a mûsorkészítõ a mûsorra vonatkozó minden lényeges információt közöljön a szereplõkkel.

Megfontolják

Az ombudsmani ajánlásnak nincsenek konkrét jogi következményei, azok betartása nem kötelezõ a csatornák számára, de egy esetleges perben az ombudsmani vizsgálat eredménye akár döntõ is lehet.

A Tv2-nél már vizsgálják az ajánlás pontjait, és úgy tudjuk, terveik szerint annak követelményrendszerét át szeretnék venni a jövõben. Hivatalos döntést csak jövõ héten hoznak a kérdésrõl.

Az RTL Klub szerencsétlen megoldásnak tartja, hogy az adatvédelmi biztos ajánlásában "összemosta" a Mónika Show és a Joshi Bharat címû kibeszélõshow vizsgálatának megállapításait. A csatorna szerint a megállapítások többsége a Mónika Show-ra biztosan nem érvényes.

A csatorna hivatalos álláspontja szerint a Mónika Show-ban a szereplõk megfelelõ tájékoztatást kapnak az adással kapcsolatban, lehetõségük van a felvétel következmények nélküli letiltására és tájékoztatják õket az adatvédelmi jogszabályokról is.

Az RTL Klub szerint több további pontnál "nyitott kapukat döngetnek a megállapítások". Szavai szerint néhány apróbb változtatási javaslatról érzik úgy, hogy a Mónika Show-val kapcsolatban is megfogalmazódhattak. Kijelentette, ezen a pontokon változtatnak a gyakorlatukon.

Rájuk jár a rúd

Tavaly egy-egy februári adás miatt rekordnagyságú [1], félnapos elsötétítést [2] kapott az ORTT-tõl a két országos kereskedelmi csatorna. A büntetés hatására egyeztettek a médiatestülettel a Mónika Show-ról és Joshi Bharat mûsoráról, sõt egy a német tévék önszabályozásán alapuló etikai kódexet is elfogadott tavaly a Tv2 és az RTL Klub.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja szerint is hiába állapodtak meg a Tv2-vel és az RTL Klubbal, hogy nem lesz nyílt szini erõszak és káromkodás a Joshi Bharatban és a Mónika Show-ban, és a kiskorúakkal sem beszélgetnek szexuális témákról, ennek ellenére a tévécsatornák nem figyelnek jobban [3] ezekre a mûsorokra. Éppen ezért a testület most ötvenórás elsötétítést helyezett kilátásba. A Mónika Show és a Joshi Bharat ügyét jövõ héten tárgyalja ismét az ORTT.