2024.03.29. - Auguszta

22 ember kivégzését tervezte a budapesti egyetemista

Huszonkét embert akart megölni egy budapesti egyetemista; a a rendõrség elfogta a fiatalembert, aki részletes beismerõ vallomást tett - jelentette be a BRFK bûnügyi igazgatója Budapesten.
Bodnár Zsolt elmondta: a 22 éves fiatalember, aki sportlövõként egy 9 milliméteres Parabellum típusú fegyver tulajdonosa volt, azt tervezte, hogy egy fõvárosi bevásárlóközpontban vagy saját egyetemén válogatás nélkül huszonkét embert kivégez, és erre a "mészárlásra" már tudatosan több mint másfél éve készült. A bûnügyi fõigazgató közlése szerint a rendõrség csütörtökön kapott információt az erõszakos bûncselekmény elõkészületérõl, de kiderült, a fiatalember baráti körében már régóta köztudott volt, hogy ilyen fajta merényletre készült.

Különbözõ honlapokon az 1990-es évek elejétõl Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletrõl írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követõen nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz - mondta Bodnár Zsolt. Az elmeszakértõ által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerõ vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövõ klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

A rendõröknek azt is elmondta, hogy egy-egy alkalommal már besétált a fegyverével az egyetemére, és egy plázába, de mint azt a kihallgatásakor vallotta, "ma sem tudja miért nem követte el akkor merényletet". Állítása szerint - mint azt Bodnár Zsolt a sajtótájékoztatón közölte - azért akart huszonkét embert kivégezni, "mert 22 rossz éve volt". A férfit csütörtökön az utcán fogták el a rendõrök. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres engedéllyel tartott Parabellum lõfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye, illetve lefoglalták számítógépét, amelynek internetes kezdõlapján egy 1999-es külföldi iskolai mészárlás képe volt.

A fiatalembert, akirõl a rendõrség annyit árult el, hogy S. Ábelnek hívják, a rendõrség õrizetbe vette és kezdeményezte elõzetes letartóztatását több emberen elkövetett emberölés elõkészülete miatt. A férfi péntek hajnalban részletes beismerõ vallomást tett. A rendõrség nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy melyik bevásárlóközpontban akart támadást végrehajtani, és azt sem, melyik egyetemre jár, illetve melyik karnak a hallgatója.