2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Segített jegyet venni a parkolóõr - majd bírságolt

Készségesen segített a parkolójegy megvásárlásában egy idõsebb autósnak az északnyugat-angliai Wrexham kisváros fizetõs parkolójának õre - majd néhány perc múlva jól megbírságolta ugyanazt az autóst, mert nem látta jól a mûszerfalra elhelyezett jegyet.
A Daily Mirror beszámolója szerint a parkolóõr nagyon segítõkész volt, õ dobta be a jegykiadó automatába a két fontot, és látta is, amint az autós - a 66 éves Tony Brooke - kirakja a mûszerfalra a parkolójegyet.

Amikor azonban Brooke visszatért jármûvéhez, legnagyobb ámulatára egy 70 fontos (22 ezer forintos) bírságcédulát talált az ablaktörlõ alatt.

Kérdõre vonta az általa már jól ismert parkolóõrt, aki azzal indokolta a meglepõ büntetést, hogy nem tudta leolvasni a jegyet, mert az "fejjel lefelé volt".

Brooke a lapnak elmondta: a parkolójegy valószínûleg az ajtó becsapása keltett huzatban fordult át, de a bírság akkor is elképesztõ, hiszen az õr maga vette ki az automatából a jegyet, és szemtanúja volt a jegy elhelyezésének.

A parkolót üzemeltetõ magáncég szóvivõje szerint ha a jegyet valamiért nem lehet leolvasni, az bírsággal jár, de ha az autós bemutatja a bírság idõpontjára megváltott, érvényes parkolójegyét, akkor "általában" törlik a büntetést.

A brit parkolóõrök egyébként sem jó hírnevét nem öregbítik idõnként országos hírré váló intézkedéseik. A brit sajtó néhány éve hahotázva számolt be arról a túlbuzgó manchesteri felvigyázóról, aki a buszmegállóba beálló városi autóbusz szélvédõjére csapta rá a büntetési cetlit, mondván, hogy a megállóban tilos megállni, de büntettek már meg szabályosan parkoló mozgássérültet is azért, mert a szélvédõt belepõ vékony hóréteg alatt nem látszott az elõírásszerûen feltüntetett parkolási engedély.

Országos feltûnést keltett az az eset is, amikor egy motoros Londonban felbukott jármûvével, és miközben törött lábbal, tehetetlenül feküdt az aszfalton, a járda melletti fizetõs parkolósávba kicsúszott motorkerékpárjára tették rá a bírságcédulát.

jellemzõ módon az egyik londoni kerületi tanács nemrég fontolóra vette, hogy parkolóõreit késálló mellénnyel szereli fel.