2024.04.20. - Tivadar

Félelmük miatt olvasnak több krimit a nõk, mint a férfiak

Az erõszakos bûncselekményektõl való félelmük miatt olvasnak több krimit a nõk, mint a férfiak - állapították meg amerikai tudósok.
Az összefüggést az Illinois-i Egyetem tanulmányának következtetéseibõl állapították meg.

"Tudjuk, hogy a férfiakhoz képest a nõk jobban félnek az erõszakos bûncselekményektõl, holott õk ritkábban esnek áldozatul ezeknek" - idézi a Geo magazin Amanda Vicaryt, a tanulmány egyik szerzõjét, aki kifejtette: a regényekben és a televíziós programokban õk nemcsak kikapcsolódást, hanem ötleteket is keresnek arra, hogyan éljék túl a veszélyes helyzeteket.

A német könyvkereskedõk adatai szerint 2008-ban a nõk 55 százaléka, a férfiaknak pedig 44 százaléka olvasott el legalább egy krimit.

A kutatás vizsgálatai arra az eredményre jutottak, hogy a nõk félelme annál nagyobb lesz, minél többet olvasnak a rablásokról, támadásokról. Így létrejön egy ördögi kör, hiszen a nõk ezek után még több krimit olvasnak ötletmerítés és feszültséglevezetés céljából.

A tanulmány emellett megállapította, hogy a nõket hidegen hagyják azok az akciófilmek, amelyek nincsenek összefüggésben a hétköznapi eseményekkel és esetekkel. Az ilyen filmekkel elsõsorban a férfiak élik ki fantáziájukat.