2024.03.29. - Auguszta

Laptopkamerával kémkedõ iskolát perelnek Amerikában

Szülõk indítottak pert egy amerikai középiskola ellen, amely az otthoni használatra kiadott laptopok webkameráin keresztül a diákok után kémkedett.
Egy pennsylvaniai házaspár keresete szerint a kerületi középiskola tanárai azért szidták meg gyermeküket, mert "otthon nem megfelelõen viselkedett", bizonyítékul pedig a számítógépének webkameráján készült felvételek szolgáltak - adta hírül a BBC.

A Pennsylvaniai Montgomery megye Lower Merion körzetének két középiskolájában mintegy 1800 tanuló kapott otthonra számítógépet, hogy a diákok éjjel-nappal hozzáférhessenek az iskolai adatbázisokhoz - olvasható az oktatási intézmény honlapján.

Michael és Holly Robbins szerint az iskola megsértette a magánszférát azzal, hogy gyermeküket állandó megfigyelés alatt tartotta. A szülõk szerint az otthoni laptopok webkameráját az iskola távolról aktiválta, amelyekkel így felvételeket készíthettek mindenrõl, ami a számítógép környezetében volt látható.

Mivel a laptopokat a diákok és a családtagok is szabadon használták, olyan kompromittáló felvételek készülhettek a gyermekekrõl és szüleikrõl, amelyeken akár ruha nélkül lehettek láthatók - olvasható a keresetben.

Christopher McGinley, az iskola igazgatója szerint a kifogásolt szoftver biztonsági célokat szolgált arra az esetre, ha a számítógép eltûnne vagy ellopnák. A kerület állítólag nem használta semmilyen más célra a gépeken található programot. Hozzátette azt is, hogy a kérdéses alkalmazást a gépekrõl már eltávolították, és sajnálja, ha ezzel esetleg kellemetlenséget okoztak a diákoknak és családtagjaiknak.