2024.04.19. - Emma

Hetvennégy évesen legboldogabb az ember

Hetvennégy éves korban a legboldogabb az ember, legalábbis brit és német kutatók szerint, akik különbözõ korosztályok képviselõit faggatták arról, mennyire elégedettek az életükkel.
A kutatók rendszeresen megkeresnek 21 000 férfit és nõt, arra kérve a felmérés résztvevõit, hogy egytõl hétig osztályozzák közérzetüket, megelégedettségüket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában (http://www.telegraph.co.uk).

Mint kiderült, a kamaszkortól egészen negyvenig csökken a boldogságérzet. A továbbiakban, 46 éves korig kiegyenlítõdnek a pozitívumok és negatívumok, innentõl viszont egyre jobban érzik magukat az emberek, akik 74 éves korban a legboldogabbak. Míg a tinédzserkor végén a boldogságindex 5,5, negyvenéves korra ez a mutató 5-re esik vissza, a hetvennégy évesek esetében viszont eléri az 5,9-es szintet.

A kutatók szerint - akik vizsgálataikról a Social Indicators Research címû szaklapban számoltak be - nincs mit csodálkozni a hetvenesek megelégedettségén. Míg a 20-30-as korosztályok a családalapítással, házvásárlással, karrierépítéssel vannak elfoglalva, az idõsebbeket már kevesebb felelõsség terheli, s több idõt fordíthatnak önmagukra, amit aligha tehettek meg fiatalabb éveikben. Ráadásul a korral nagyobb hangsúly helyezõdik a lelki tényezõkre, az emberek elfogadóbbak, jobban megbecsülik, amijük van.

Érdekes módon a boldogságérzet korral összefüggõ változásáról inkább a brit válaszadók számoltak be. A megkérdezett német férfiakra és nõkre beszámolójuk alapján a viszonylag állandó elégedettség jellemzõ egész életük folyamán.