2024.04.16. - Csongor

Fizetõs önelraboltató szolgáltatás

Emberrabló szolgáltatás mûködik Franciaországban, de csakis saját kérésre.
Az alaprablás ára 900 euró (240 ezer forint), ennyiért megragadják az embert, megkötözik és fogva tartják, de csak négy órán át. Az egész célja az izgalomkeltés az arra vágyókban.

Az Ultimite Realite nevû cég telephelye Franciaország keleti részén van, január közepén alapította a vállalkozást egy 28 éves férfi, Georges Cexus. Az ügyféllel részletekbe menõn megbeszélik, hogy milyen rablást szeretne, azután aláíratnak vele egy szerzõdést. Hogy mikor csapnak le rá, azt titokban tartják a nagyobb meglepetés és izgalom kedvéért.

Lehet szöktetést, helikopteres üldözést is kérni, de az felárral jár. A maximális raboskodás viszont csak 11 óra. Cexus szerint ennyi idõ elteltével a megrendelõ számára már megszûnhet az "újdonság varázsa".

És akadnak vevõk a szolgáltatásra. Immár naponta átlagosan ketten jelentkeznek, fõként vállalati csúcsvezetõk, akik keveslik a bungee jumping vagy a siklórepülés nyújtotta izgalmakat.

Bár a fizetõs ügyfél katartikusnak találhatja elrablását, nincs biztosíték arra, hogy az ártatlan járókelõk is élvezik, amikor fényes nappal a nyílt utcán "kikapják" közülük az áldozatot.

A rendõrségnek nincs jogi kifogása az egész ellen, de azt kéri, hogy minden esetben elõre szóljon az emberrabló cég, hogy felkészülhessenek a "játékon" kívüliek felesleges segélykérõ telefonjaira.

Így kiküszöbölhetõ az is, hogy valódi emberrablás esetén csak legyintsen a rendõrség - hacsak nem esik az véletlenül ugyanarra a napra és a játékos változatúnál valamivel korábbra.