2024.04.24. - György

Megette a nyerõ sorsjegyet

Sokszor mondják azt, hogy a pénz nem boldogít, de azért jó, ha van. Sokan pedig arról is meg vannak gyõzõdve, hogy a szerencsének, pláne ha az nyeremény formájában is megtestesül, csak jó oldalai lehetnek. Ezzel szemben például nagyon sok brit lottónyertes vagy pillanatokon belül elverte a nyereményét, és ha lehet, még szegényebb és boldogtalanabb lett, mint eredetileg volt, vagy a nyeremény olyan sok konfliktust hozott az életébe, hogy egyenesen azt kívánta, bár sohasem nyert volna...
Egy ismeretlen férfi pedig a minap már a lehetséges nyeremény tényétõl is olyan feldúlt és zaklatott lett, hogy viselkedésével önmagát vágta el élete jobbra fordulásától, attól, hogy valamit is élvezhessen a hirtelen jött pénzbõl.

Történt ugyanis, hogy a férfi Manchesterbõl Lengyelországba repült az egyik legnagyobb fapados légitársaság járatával. Ez a cég arról nevezetes, hogy az olcsó repülõjegyen kívül szinte minden szolgáltatásért pénzt kér, és az ételeken és italokon túl például kaparós sorsjegyeket is lehet vásárolni az utaskísérõktõl. Az egyik lengyel utas így is tett, és meglepõdve látta, hogy tízezer eurót nyert.

Amikor azonban kiderült, hogy a nyereményt nem tudja ott azonnal begyûjteni, dührohamot kapott, és frusztrációját furcsa módon vezette le: fogta és megette a nyertes szelvényt, hiába kérték utastársai, hogy ne tegye.

A légitársaság szóvivõje szerint a személyzet és az utasok egyaránt próbálták jobb belátásra bírni az illetõt. Az utaskísérõk megpróbálták elmagyarázni, hogy ennyi készpénz természetesen nincs és nem is lehet egy repülõ fedélzetén, nem beszélve arról, hogy a nyertes személyazonosságát egyértelmûen és hivatalosan igazolni kell, hiszen a szerencsejátékok adminisztrációjának szigorú szabályai vannak.

A férfi nem hallgatott a józan érvekre. Az sem hatotta meg, hogy a nyereményt a sorsjegy kibocsájtójától lehet csak begyûjteni, a légitársaság ebben az ügyben csak közvetítõ, illetve viszonteladó volt. Az utóbbi két évben egyébként a sorsjegyet kibocsájtó cég jóvoltából tíz autóval és háromszázezer euróval gazdagodtak a játékos kedvû utasok.

A hirtelen haragú férfi azonban már nem lesz köztük. Miután a perdöntõ bizonyítékot, a sorsjegyet megette, így nem tudja igazolni, hogy tényleg õ a nyertes, és a pénzt sem kaphatja meg, amely ugyan nem tette volna milliomossá, de azért mégiscsak telt volna belõle néhány luxuscikkre vagy jó pár újabb repülõjegyre, esetleg néhány kezelésre egy pszichológusnál, aki talán megtaníthatta volna arra, hogyan kell a dühöt és frusztrációt konstruktív módon leküzdeni.

A sorsjegyet kibocsájtó vállalat mindenesetre nagylelkû gesztussal – amely persze reklámnak sem utolsó – az ily módon gazdáját vesztett nyereményt jótékony célra ajánlotta fel, méghozzá úgy, hogy a szóban forgó légitársaság utasai dönthetik el szavazással, melyik karitatív szervezet vagy “jó ügy” kapja meg ezt a bizonyos összeget.