2024.04.20. - Tivadar

Nem szállt fel az ukrán repülõgép, mert tökrészeg volt a személyzet

A személyzet erõs ittassága miatt kedden nem tudott elindulni a krími Szimferopolból az ukrán Donbassaero légitársaság kijevi járatának gépe.
Az esetrõl a Krím Autonóm Köztársaság parlamentjének szerdai ülésén számolt be Leonyid Gracs kommunista képviselõ, aki elmondta, hogy a repülõgép, amelynek utasai között volt Tetyana Kornyakova, Ukrajna fõügyész-helyettese is, azért nem tudott felszállni a szimferopoli légikikötõbõl, mert személyzetének minden tagja tökrészeg volt. A pilóták és utaskísérõk vérében az orvosi vizsgálat 3-3,5 ezrelékes alkoholszintet mutatott ki az elõzõ éjszakai (nõnapi) italozást követõen – adták hírül ukrán internetes hírportálok.

A krími honatya, aki maga is a gépen tartózkodott, kiemelte: nemcsak az a probléma, hogy a légi járat 86 utasát anyagi kár érte, mert lekéste a nemzetközi csatlakozást, hanem az eset rávilágít az ukrán repülõtéri egészségügyi ellenõrzõ rendszer mûködésképtelenségére. Gracs szerint a légi utasok lényegében nem tudhatják, milyen állapotban vannak annak a gépnek a pilótái és utaskísérõi, amelyikkel repülniük kell. Hozzátette: a szimferopoli ügy kapcsán Kornyakova büntetõeljárást kezdeményez, de szerinte törvényben kellene szabályozni a repülõgépek személyzetének a hasonló esetekkel kapcsolatos büntetõjogi felelõsségét.

Gracs rámutatott, hogy a Donbassaero járatával történt incidens újabb bizonyítéka annak, hogy a magán légitársaságok gyakran nem képesek biztosítani a hajózó személyzet megfelelõ szakmai színvonalát és a repülésre való felkészültségének ellenõrzését. Mi több, joggal feltételezhetõ, hogy a szóban forgó légitársaság megpróbálta kikerülni az ellenõrzést, a munkatársai pedig tudatosan félrevezették a járat utasait – emlékeztetett az ismert krími politikus.