2024.04.25. - Márk

Elmarad a sajtgurító bajnokság

A nagy érdeklõdésre való tekintettel elmarad az idén a hagyományos gloucestershire-i sajtgurítási viadal Nagy-Britanniában. Akkora az érdeklõdés, hogy a szervezõk már nem merték már vállalni az eseményt. Ezzel csaknem kétszáz éves hagyomány szakad meg.
Tavaly 15 ezren akartak a délnyugat-angliai Brockworthbe özönleni, a település vendéglátó-kapacitása már azt sem tudta elviselni.

A népszokás szerint 3-3,5 kilós sajtokat - kerek formájúkat - gurítanak le egy hegy meredek lejtõjén, 200 méteres távon, a versenyzõk meg rohannak a sajt után. Az gyõz, aki elõbb leér.

Átlagosan úgy húszan sérülnek meg a bõ 200 fõs mezõnybõl. A rekord 1997-ben volt, akkor 33 embert kellett ellátni.

A kockázathoz képest a nyeremény elég szerény: a megviselt, agyonhorpadt sajtot kapják a gyõztesek.

És még örülhetnek, hogy nem jó hatvan évvel ezelõtt nyertek. Akkoriban ugyanis - a II. világháborús és az azt követõ élelemhiány miatt (1941-1954 között) - a versenyzõk csak hatalmas fasajtot kaptak a gurításhoz, igaz, valódi sajttal töltve. A töltelék azonban csekély méretû volt, csupán egy kis lyukat fúrtak a fasajtba, és abba dugták az igazi gloucesteri sajtot.

A hagyomány egyébként dokumentálhatóan 1826-ra nyúlik vissza, de vélhetõen sokkal régebbi, a pogány idõkben gyökerezhet.