2024.04.24. - György

Albummal rukkol elõ a brit politikusokból álló rockbanda

Albummal rukkol elõ a brit parlamenti képviselõkbõl álló MP4 nevû rockbanda. A négytagú együttes szóló- és basszusgitárosa (Kevin Brennan és Ian Cawsey) a kormányzó Munkáspárt soraiban politizál, Greg Knight dobos az ellenzéki konzervatívokhoz tartozik, Pete Wishart billentyûs pedig a Skót Nemzeti Párt tagja.
Nem csupán zenekedvelõ politikusokról van szó: Cawsey valaha profi zenész volt - kabarékban és munkásklubokban lépett fel -, Wishart pedig a Runrig nevû, nemzetközileg is ismert skót folk-rock banda tagja volt.

Az MP4-t - amely az angol member of parliament (MP), azaz parlamenti képviselõ kifejezésre utal - a politikusok 2004-ben alapították. Az elmúlt években számos élõ koncertet adtak, zenei világukra saját elmondásuk szerint elsõsorban a Beatles és az Oasis hatott.

A banda Cross Party (kb. Pártokon átívelve) címû elsõ lemezének csütörtöki megjelenését még a közelgõ parlamenti választások miatti nézeteltérések sem árnyékolhatják be, Cawsey lemezbemutató elõtti kitörõ hangulatából legalábbis erre lehet következtetni - írta a Reuters.

Az album bevételei egy sérült brit katonák ellátását támogató alapítványhoz kerülnek majd. A korongon 11 szám hallható, köztük 8 saját szerzemény. Az MP4 - tagjai szerint - a világ egyetlen, politikusokból álló rockcsapata.