2024.04.18. - Andrea, Ilma

A szennyezett vizek évente gyermekek millióinak okozzák a halálát

A szennyezett vizek évente több millió gyermek halálát okozzák - hangsúlyozza az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése, amelyet hétfõn hoztak nyilvánosságra a víz világnapja alkalmából.
Az UNEP szerint naponta kétmillió tonna szilárd hulladék kerül a folyókba és óceánokba lakossági és ipari szennyvizek, növényvédõ szerek és állati ürülék formájában. Ez a hulladékmennyiség naponta kétmilliárd tonna vizet fertõz meg, kiterjedt "halott zónákat" képezve, amelyekben "fuldokolnak" a halak és a korálok. A szennyezés túlnyomó részét a fejlõdõ országok okozzák, amelyek a szennyvizek 90 százalékát tisztítatlanul engedik az élõvizekbe.

A beszámoló szerint a tiszta víz hiánya évente 1,8 millió ötévesnél fiatalabb gyermek halálát idézi elõ. A hasmenés, amelyet az esetek túlnyomó részében fertõzött víz eredményez, évente 2,2 millió életet követel. A kórházi ágyak felét a világban olyan páciensek foglalják el, akiket fertõzött vizek betegítettek meg.

"A szennyezés már olyan méreteket ölt, hogy a fertõzött víz több halálesetet okoz, mint amennyi az erõszak, a háborús konfliktusok számlájára írható" - emeli ki a jelentés.

Az UNEP vízújrahasznosító-rendszerek alkalmazását javasolja, valamint azt, hogy dollármilliókat - akár dollármilliárdokat - költsenek szennyvíztisztító berendezések telepítésére. A szervezet ajánlásai között szerepel a lápvidékek megóvása, amelyek természetes víztisztítóként mûködnek.

"Ha szeretnénk megóvni világunkat ezen bolygón, amelynek lakossága 2050-re meghaladja a kilencmilliárd fõt, ésszerûbben kell bánnunk a szennyvizekkel, amelyeknek a szó szoros értelmében emberek esnek áldozatul" - hangsúlyozta Achim Steinter, az UNEP igazgatója.