2024.03.29. - Auguszta

A mindennapi fürdés szennyezi a környezetet

Egyre több vegyszer kerül ki a környezetbe, vissza a vízkészletekbe a fürdéskor használt samponokból, testápolókból és gélekbõl - állapította meg egy amerikai kutatás.
A korábbi környezetvédelmi aggályok elsõsorban a szennyvízre vonatkoztak, amelyekbõl gyógyszermaradványok, például antibiotikumok és hormonok jutnak a környezetbe. Az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége, az EPA új kutatása alapján a fürdõvíz is gyanúba került - közölte a The Telegraph címû brit napilap (www.telegraph.co.uk).

A tanulmányt egyik szerzõje, Ilene Ruhoy ismertette az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján. A kutatók már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a tisztálkodással is egyre több aktív összetevõ, hatóanyag kerül a kibocsátott vizekbe. A szennyezések ellenõrzésekor azonban eddig a WC-kbõl kiáramlott vegyszermaradványokra összpontosítottak a hatóságok és a kutatók.

Ruhoy csoportja a szóba jöhetõ, környezetre veszélyes aktív összetevõket több száz korábbi tanulmány elemzésével azonosította. A lehetséges források között krémek, testápolók, gélek, balzsamok, samponok, sõt sebtapaszok is szerepelnek.