2024.04.20. - Tivadar

HIV-negatív a dél-afrikai elnök

Negatív lett Jacob Zuma dél-afrikai elnök AIDS-tesztje. "Alaposan átgondoltam, és úgy döntöttem, az eredményt minden dél-afrikaival megosztom, hogy támogassam a probléma nyílt kezelését" - jelentette ki Zuma a Johannesburghoz közeli Natalspruit kórházban vasárnap, országos AIDS-ellenes kampánya megnyitásakor.
Az elnök életében már negyedik alkalommal vetette alá magát a HIV-szûrésnek. Elmondta: "Nyilvánvalóvá kell tennünk a dél-afrikaiak számára, hogy a HIV-fertõzött és AIDS-es emberek nem bûnözõk. Le kell gyõznünk a tudatlanságot".

Az elnök elsõ hivatali évében jelentõs erõfeszítéseket tett, hogy harcoljon az AIDS terjedése ellen Dél-Afrikában, ahol a lakosság több mint tíz százaléka fertõzött. A most kezdõdött kampány célja elsõsorban az, hogy következõ év júniusáig 15 millió dél-afrikai vegyen részt HIV-szûrésen. Zuma szerint a hatóságok által évente kiosztott óvszerek számát 450 millióról 1,5 milliárd darabra fogják növelni.

Zumát, akinek három felesége és összesen húsz gyermeke van, korábban kritikák érték amiatt, hogy elbagatellizálja az AIDS elleni védekezés fontosságát és aláássa a biztonságos szex melletti kampányt. Egy 2006-ban ellene indult eljárás során, amelyben nemi erõszakkal vádolták, de felmentették, hanyag magatartásról tett tanúbizonyságot, mivel elismerte, hogy védekezés nélküli szexuális kapcsolatba bocsátkozott egy nõvel, akirõl tudta, hogy HIV-pozitív, és saját védelmében csak annyit mondott, hogy "a biztonság kedvéért alaposan letusolt".