2024.03.29. - Auguszta

145 éves a világ legidõsebb embere?

Az idei, tízévente megtartott,indonéziai népszámlálás során egy 145 éves asszonyra bukkantak, aki 31 évvel idõsebb, mint a világ eddig nyilvántartott legöregebb embere - közölte a helyi média.
A délkelet-ázsiai ország központi statisztikai hivatalának jelentése szerint a Szumátra szigetén élõ Katemi azt állítja magáról, hogy egy Jáván lévõ kis faluban született 1865-ben, bár ezt több hozzátartozó és néhány szomszéd is cáfolja.

Az idõs hölgy 98 éves húga, 70 éves fogadott lánya, három unokája és dédunokája, valamint a falu jónéhány lakója viszont megerõsítette a születés idõpontját - mondta a környékbeli népszámlálásért felelõs biztos.

Mimi, az idõs nõ fogadott lánya külön hangsúlyozta a népszámlálást végzõ tisztviselõknek, hogy biztos nevelõanyja korában, hiszen arról még a 165 éves korában elhunyt nagybátyja vallomásából értesült.

A terepmunkát követõen a biztosok végül érvényesnek nyilvánították az állítólag 145 éves asszony által közölt adatokat.

A világ legidõsebb embereinek korát hitelesítõ Gerontológiai Vizsgálati Központ adatai szerint a legöregebb ma élõ ember egy 114 éves francia hölgy, Eugenie Blanchard.