2024.04.20. - Tivadar

Fõleg tablettával védekeznek a nõk a nem kívánt terhesség ellen

Fõként tablettával védekeznek az amerikai nõk a nem kívánt terhesség ellen, de a washingtoni kormányzat öt év óta elsõ, e témában készült összehasonlító jelentése szerint más országokban jóval népszerûbb ez a módszer.
Az összehasonlítás alapján az Egyesült Államokban több nõ választja a petevezetéke elköttetését, mint más országokban - áll a betegségellenõrzési és -megelõzési központ (CDC) szerdán közzétett elemzésében.

A férjezett amerikai nõk 16 százaléka közölte, hogy tablettát használ. Angliában 29 százalék, Hollandiában és Franciaországban pedig több mint 40 százalék választja a védekezésnek ezt a formáját.

Minden negyedik férjezett amerikai nõ sterilizáltatja magát a petevezeték elköttetésével, ugyanakkor ez a védekezés tíz százalék alatti értéket mutat hat másik adatszolgáltató ország esetében.

William Mosher, a jelentés szerzõje szerint azonban úgy tûnik, nem csak a férjezett asszonyokra, de az összes nõre vetítve is igazak ezek az arányok. A CDC egészségügyi statisztikákkal foglalkozó központjának szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi összehasonlítás nem könnyû, mivel néhány országban csak a férjezett asszonyokkal kapcsolatos adatok állnak rendelkezésre.

Az amerikai adatokat 2006 és 2008 között országszerte több mint 7300 gyermekszülésre alkalmas korú nõvel készített személyes interjú során gyûjtötték be. Az arányokat nyolc fejlett ország - Franciaország, Belgium, Norvégia, Spanyolország, Portugália, Ausztria, Hollandia és Nagy-Britannia - adataival vetették össze.

Az összes megkérdezett nõ - tehát nem csak a férjezettek - 17 százaléka állította, hogy tablettát szed, és közel ugyanennyi mondta, hogy sterilizáltatta magát.

Mosher kiemelte, hogy az új módszerek bevezetése ellenére évtizedek óta stabilan ugyanezt a két védekezést választják az amerikai nõk.

A sterilizációt fõleg a gyermekes, idõsebb nõk és az iskolázatlan fiatal nõk választják az Egyesült Államokban. Egy kormányzati szakértõ szerint Európában azért fordulnak sokkal kevesebben ehhez a módszerhez, mert valószínûleg kevésbé elfogadható számukra a mûtéti megoldás, és az európai orvosok sem reklámozzák annyira az elkötést.