2024.03.29. - Auguszta

Guillermo del Toro otthagyta A hobbitot

Guillermo del Toro hétfõn bejelentette, hogy A hobbit címû film forgatásának csúszása miatt kénytelen lemondani a produkció megrendezésérõl.
Mint a mexikói rendezõ fogalmazott: élete legnehezebb döntésére kényszerítették a körülmények. "Miután közel két évig éltem, lélegeztem be és terveztem egy világot, amely olyan gazdag, mint Tolkien Középföldéje, nagy szomorúságomra kényetlen vagyok lemondani ennek a csodálatos filmnek a megrendezésérõl".

Elhatározását azzal magyarázta, hogy a súlyos anyagi gondokkal küzdõ MGM stúdió mindeddig nem adott zöld utat a forgatás elkezdésének, és minden valószínûség szerint ez addig nem is következik be, amíg a csõdbe jutott filmstúdió sorsa el nem dõl.

A közlemény szerint Del Toro folytatja a munkát a film forgatókönyvén, amin Peter Jackson feleségével, Fran Walsh-sel és Philippa Boyensszel együtt dolgozott.

A J.R.R. Tolkien regényébõl születõ fantáziafilm elõkészületei jó ideje zajlanak Új-Zélandon. Peter Jackson, A Gyûrûk Ura-trilógia Oscar-díjas rendezõje 2007-ben kötött szerzõdést egy kétrészes elõzményfilm, A hobbit elkészítésére, amelyben az executive produceri feladatokat vállalta feleségével.

Jackson a TheOneRing.net honlapon kifejtette: bár maga is szomorú, de tökéletesen megérti rendezõtársa döntését. Mint írta, "az a helyzet, hogy Guillermo nem akart hat évet csak ennek a filmnek szentelni Új-Zélandon, amikor eredetileg csak három évre kötelezte el magát". Jackson egyúttal bejelentette: már a héten tárgyal az új rendezõrõl az MGM stúdióval, hogy semmi se hátráltassa az elõkészületeket.