2024.04.24. - György

Izraeli-palesztin valóságshow Marseille-ben

Sajátos módszert választott egy francia tévérendezõ az egyik legégetõbb világpolitikai kérdés rendezésére: a Marseille-i Egyezmény címû valósághow-ban hat palesztin és hat izraeli fiatalnak három hete lesz arra, hogy egy világtól elzárt házban, a dél-franciaországi tengerparti városhoz tartozó Frioul-szigeten békét kössön egymással.
A kamerák kereszttûzében folyó béketárgyalásokon részt vevõk mindegyike 18 éves, fele-fele arányban fiúk és lányok. A hagyományos valóságshow-khoz képest az ötletgazda Mohamed Ulad szerint jelentõs különbség lesz azonban, hogy a mûsort nem élõben közvetítik, és a jelölteket nem fogják 24 órában filmezni. A kamerák nem léphetnek be a hálószobák ajtaján sem, mert a téma ahhoz túl komoly - hangsúlyozta a rendezõ.

"Semleges helyen, szeretteiktõl és hazájuktól távol akartam ezeket a fiatalokat összehozni, hogy egymás történelmét jobban megismerhessék" - mondta a Le Figaro címû napilapban a marokkói származású francia tévés, aki Mazarine Pingeot, Francois Mitterrand néhai köztársasági elnök lányának élettársa és gyermekeinek apja.

A mûsor forgatókönyvét Sophie Nordmann, francia-izraeli filozófussal közösen írta.

A tárgyalásokon kívül - amelyeknek témái többek között Jeruzsálem státusa, a határok és a palesztin menekültek kérdése - a résztvevõk közös sport és kulturális tevékenységeket folytatnak majd.

A Marseille-i Egyezmény szereplõválogatása már befejezõdött, a forgatás 2010 szeptemberben kezdõdik. A tízszer 26 perces epizódot a France 5 francia közszolgálati tévécsatorna fogja sugározni.

"Nem az a legfontosabb, hogy aláírják az egyezményt. A különbözõ szociológiai, földrajzi és politikai háttérrel rendelkezõ fiatalok történeteire fogunk összpontosítani. Ha mégis születik béke-megállapodás, akkor azt feltétlenül eljuttatjuk mindkét ország vezetõinek" - közölte a rendezõ.