2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vb-2010 - Tilos munka közben meccset nézni Németországban

Tilos Németországban munka közben focit nézni - szögezte le a német munkaadók szövetsége a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság kapcsán közzétett hétvégi állásfoglalásában.
Az nyilatkozatot - a Siemenstõl a BMW-ig - üdvözölték a legtekintélyesebb német vállalatok, utalva arra, hogy elsõ a munka és csak azután jöhet a szórakozás.

Minderre azért volt szükség, mert Németországban tetõpontjára hágott a fociláz. A német szurkolók, de a focihoz kevésbé értõk is abban reménykednek, hogy a német válogatott megszerzi az ország negyedik világbajnoki aranyérmét. Az alkalmazottak épp ezért abban bíznak, hogy a kivételes helyzetre tekintettel a fõnökök engedékenyebbek lesznek, és elnézik, hogy beosztottjaik fél szemmel a televíziót lesik vagy a munkakehelyre becsempészett kisrádiót hallgatják. Sõt adott esetben még azt sem veszik zokon, hogy 20, 30, netán 90 percre kiugranak a munkahely közelében lévõ, legelsõ olyan helyre, ahol hatalmas kivetítõkön lehet élvezni a meccseket.

A most közzétett állásfoglalás azonban véget vetett ezeknek a reményeknek. A nyilatkozat kimondta, hogy - német világbajnoki esélyek ide vagy oda - a munkában való pontos megjelenés kötelezõ, mint ahogy a teljes munkaidõ intenzív ledolgozása is. A munkaadók leszögezték: a világbajnokság ellenére sem lehet rendkívüli állapot.

A foci iránti rajongásuk és a munkaszeretetük között vergõdõ német munkavállalók viszont abba kapaszkodnak, hogy a fõnököknek mégiscsak megesik a szívük a szerencsétlen szurkolókon, és engedményeket tesznek. Például jövõ pénteken, amikor a német válogatott a szerbek ellen nem sokkal 13 óra után, vagyis a munkaidõben játszik.

A már említett Siemens és a BMW a tilalom általános támogatása ellenére jelezte, hogy kész némi kompromisszumra. Lehet szó korábbi munkakezdésrõl, túlóráról vagy épp mûszakcserérõl, a fontos az, hogy a munka eredményessége mindennek ne lássa kárát. A munka átmeneti - "két félidõs" - beszüntetése azonban fel sem merülhet, mert - mint a BMW fogalmazott - a minõségi munka teljes koncentrációt kíván, és amellett nem lehet például televíziót nézni.

Munkajogászok szerint az alkalmazók a világbajnokság idején még inkább árgus szemekkel figyelik, hogy ki, mikor jelent beteget, netán egybeesik-e a hirtelen betegség egy-egy izgalmas mérkõzéssel. A vállalatok erre az esetre fokozott ellenõrzést terveznek, és a magukat csupán focinézéssel "kúrálókat" felmondás fenyegeti. Mint ahogy azokat is, akiken másnap igen csak meglátszik, hogy elõzõ este kedvenc csapatuk gyõzelme vagy épp veresége miatt egészen a munkaképtelenség határáig felöntöttek a garatra.

Azt persze a német munkaadók is tudják, hogy az élelmes munkavállalók mindig találnak kiskaput. Akár a mellékhelyiségben is belehallgatnak a becsempészett rádió közvetítésébe, vagy az interneten követhetik a mérkõzéseket. A tekintélyes hohenheimi munkaügyi intézet ezért mindössze azt a reményt fogalmazta meg, hogy a július 11-ig tartó torna nem okoz nagyobb gazdasági veszteségeket a német vállalatoknak.