2024.04.23. - Béla

Szakálltilalom energiatakarékosságból

Megtiltotta alkalmazottainak egy japán város, hogy szakállt növesszenek. A nem mindennapos intézkedést energiatakarékossági okokkal magyarázták.
A szigetország északkeleti részén fekvõ Iszeszaki városatyái "szõröznek" közalkalmazottaikkal, akik közül - az önkormányzat szóvivõje szerint - senki sem panaszkodott a rendelet ellen. Egy emberjogi ügyvéd mégis harcot indított az arcszõrzet lehetõségéért, hangoztatván, hogy a tilalom sérti a személyi szabadságot.

Hogy miként függ össze az energiatakarékossággal a szakálltalanság, arra nem tért ki a rendelkezésrõl hírt adó brit Metro újság, csak a szóvivõt idézte, aki azt mondta: "A tilalom a munkahelyi +hûs ügymenet+ kampány része".

A japán kormány a légkondicionálás mérséklése végett felkérte a közalkalmazottakat, hogy nyáron mellõzzék a zakó és a nyakkendõ viseletét.

Hogy a szakáll mennyire melegít valakit, és az illetõ emiatt mennyivel állítja feljebb a légkondicionálást, arra nem tért ki a brit lap, és arra sem, hogy, ha a villanyborotválkozást is beleszámítjuk, akkor van-e egyáltalán energiamegtakarítás.