2024.04.20. - Tivadar

Eladó egy új-zélandi falucska, kocsmástól-lakosostól

Eladásra kínálnak egy apró új-zélandi falucskát a helyi kocsmával és a 40 fõs lakossággal együtt.
Az Új-Zéland Déli-szigetének esõs nyugati partvidékén elterülõ Otira nevû falucskát 715 ezer dollárért (166 millió forint) kínálják eladásra jelenlegi tulajdonosai. Bill és Christine Hennah 1998-ban vásárolta meg az akkor még ütött-kopott kis települést, miután egy kirándulás alkalmával felfedezték és "nagyon megsajnálták a falucskát".

A házaspár akkor összesen 56 ezer dollárt (13 millió forint) fizetett az 1923-ban alapított Arthur's Pass Nemzeti Park közelében álló faluért, amelyet egy hotel, egy iskola, egy vasútállomás, egy városháza és további 18 lakóház alkot.

A falu az Otira vasúti alagút megnyitásával indult fejlõdésnek és fénykorában összesen 600 munkásnak és azok családjaiknak adott otthont. A már hatvanas éveikben járó Hennah házaspárnak már nincs elég energiája a hotel fenntartásához. Ezért magát az épületet 247 ezer dollárért (57 millió forint), a falu egészét pedig 715 ezer dollárét kínálják eladásra.

"Szükségünk van valakire, hogy újra felépüljön az egészet. Hiszen rengeteg lehetõség rejlik a helyben" -nyilatkozta Christine Hennah a The Press-nek.