2024.04.25. - Márk

Levette 57 év után mûsoráról a szumót a japán tévé

Akár történelminek is nevezhetõ döntést hoztak az NHK japán közszolgálati televízióban: fogadási botrány miatt ugyanis levették a mûsorról az 57 éve kihagyás nélkül közvetített szumótornát.
A döntés szerint a fogadási visszaélések oly mértékben rontották a sportág hírnevét, hogy nézõk áradata kérte a közvetítés törlését.

Az NHK 1957 óta az évente hat alkalommal megrendezett torna mindegyikét közvetítette, most azonban közölte, hogy a 15 napos megméretést már nem fogja élõben kísérni. A botrány ellenére is érdeklõdõ nézõk így sem maradnak beszámolók nélkül, csúsztatott, rövidített adásban értesülhetnek majd a küzdelem fejleményeirõl.

A nemzeti sportnak számító szumó körül kipattant fogadási botrány megrengette az országot, és hetekig vezetõ hír volt. Az ügy folyományaként a szumószövetség eltiltotta a sportág gyakorlásától az egyik legnevesebb birkózót, Kotomicukit.

A fogadási botrány miatt Kavabata Fumio oktatási miniszter is megszólalt, és arra ösztönözte a szövetséget, hogy tegyen meg mindent a sportág tisztaságának szavatolására.