2024.04.18. - Andrea, Ilma

A napkrémek áfájának csökkentésével a rák ellen

A napkrémek áfájának csökkentéséért küzdenek jótékonysági rákszervezetek és forgalmazók Nagy-Britanniában, hogy csökkenjen bõrrákos megbetegedések egy növekvõ száma az országban.
Aggodalmak szerint a nehéz pénzügyi helyzetbe sodródott családok a nyár folyamán épp a káros napsugárzástól védõ termékeken spórolnak.

Az áfa mérsékléséért folytatott küzdelem élére a Superdrug drogérialánc állt; a lobbisták azt szeretnék elérni a kormánynál, hogy a termékek forgalmi adója 17,5 százalékról 5-re csökkenjen.

A kampányt két befolyásos intézet, a Cancer Research UK, valamint a Teenage Cancer Trust is támogatta, és több mint 10 ezer magánszemély írta alá a csökkentést követelõ petíciót.

A bõrrák a leggyorsabb ütemben elõretörõ fajtája a ráknak a szigetországban. A 35 év alatti férfiak körében a második legtöbb halálesetért felelõs a brit bõrgyógyászati társaság adatai szerint.

Nagy-Britanniában évente 100 ezer embernél diagnosztizálják a betegséget, közülük több mint 2500 hal bele. A bõrrákot 85 százalékban leégés váltja ki, épp ezért megelõzhetõ lenne, ha az emberek védenék bõrüket, és korán megvizsgáltatnák az aggodalomra okot adó anyajegyeket - hívták fel a figyelmet szakemberek.