2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Aki korán kel, aranyat lel - a tengerparton

Véletlenül elejtett aprópénzre és ékszerre is vadásznak a római tengerpartot fémdetektorral pásztázó "aranykeresõk". Van, aki mesterségként ûzi és már aranykeresõ-versenyt is rendeztek.
Nem üres a tengerpart Ostiában a strandok esti bezárása után sem, sõt a hajnali órákban is furcsán felszerelt emberek járnak fel és le a homokban. Azt keresik, amit a napozók elhagytak: fémpénzt és értékes tárgyakat, órát, karkötõt, nyakláncot. Az olasz törvények szerint annak, amit a tengerparti homoksáv és az egy méternél sekélyebb víz közötti területen találunk, automatikusan a tulajdonosaivá válunk. Kivételt egyedül a régészeti leletek képviselnek, amelyeket a megtalálónak késedelem nélkül a mûemlékvédelmi hatóságoknak kell átadnia.

A tengerparti kincskeresés nem tûnik nehéz feladatnak, elég hozzá egy kézben hordozható fémdetektor fülhallgatóval összekötve. Bip-bip - ismétlõdik reggelente és naplementekor az ostiai parton. A modern aranykeresõk nem igazán emlékeztetnek az egykor az amerikai vadnyugaton aranyrögöket mosó elõdökre, de az ostiai utódok szerint most is csak szerencse kérdése. Akár napi ötven eurót is összeszednek a római homokban.

Az aranykeresõk álnéven dolgoznak. Az olasz sajtónak a parton nyilatkozó Spartacus elmondta, hónapok óta munkanélküli, és az aranykeresés az egyetlen bevételi forrása.

Van azonban, aki nem szükségbõl, szenvedélybõl ûzi a már sporttá elõlépett aranykeresést. Rómában és környékén 150 aranykeresõt tartanak számon. Egyesületük idén nyáron megrendezte az aranykeresõk elsõ országos bajnokságát az Adriai-tengerparton Marana di Crespadoróban. A versenyzõk egy órát kaptak arra, hogy a zsûri által elrejtett tárgyakra rátaláljanak a parti homokban.

Aranykeresõbõl kétszáz dolgozik az északi Piemontban, Biella folyóiban is. A Cseh Köztársaságba készülnek, ahol augusztus 16-22. között tartják az aranykeresõk világbajnokságát.