2024.04.23. - Béla

Megdobogtatja a nõi szíveket a piros szín

Jobban tetszik a nõknek a piros színt viselõ férfi - állapították meg német kutatók.
Kulturális különbségektõl függetlenül a piros szín mélyen gyökerezõ viselkedésmintákat aktivizál a nõkben.

"Korábban úgy vélték, a piros szín csak a nõket teszi +szexivé+, eredményeink szerint azonban ugyanez érvényes a férfiakra is" - mondta el Andrew Elliot, a müncheni és rochesteri egyetem közös tanulmányának vezetõje.

A vizsgálat során a kutatók 25 egyetemista férfinak és 288 egyetemista nõnek mutattak férfiakról készített fotókat. A képeken szereplõk piros vagy egyéb színû pólót viseltek. A fotók egy részének csupán a kerete volt piros árnyalatú. A vizsgálati személyeknek osztályozni kellett, mennyire tartják vonzónak és szexuálisan kívánatosnak a látott férfit.

A férfi résztvevõk számára a szín semmilyen jelentõséggel nem bírt. A nõk azonban másképpen reagáltak: függetlenül attól, hogy a képen szereplõ férfi piros felsõt viselt, vagy csak a kép kerete volt piros árnyalatú, a kilencfokú skálán vonzalom tekintetében átlagosan egy ponttal többet adtak neki. Ezeket a férfiakat emellett magasabb presztízsûnek is tartották.

Elliot szerint a nõk úgy vélik, a pirosat viselõ férfi magasabb státusú, több pénzt keres és magasabbra jut a társadalmi ranglétrán. A kutatásban résztvevõ német, brit, amerikai és kínai nõk hasonló módon reagáltak.

A tudósok kiemelték: a piros szín más fõemlõsök, például a mandrillok és a páviánok esetében is a hímek dominanciájának jele. Ez a szimbolika az emberi kultúrtörténetben az ókortól napjainkig jellemzõen megjelenik. Jó példa erre a vörös szõnyeg, amelyet gyakran használnak magas tisztségû emberek és prominens személyek köszöntésekor.

"A nõknél a piros szín látványa minden bizonnyal valamilyen mélyen gyökerezõ biológiai dolgot hoz felszínre. A színeknek ugyanis jelentésük van, a tudtunk nélkül erõsen befolyásolják a viselkedést és az észlelést" - hangsúlyozta Elliot.