2024.03.29. - Auguszta

Enyhébb büntetést kapnak ugyanazért a bûnért a nõk

Enyhébb büntetést kapnak a nõk egy frissen közölt tanulmány szerint ugyanazért a bûntettért, mint a férfiak.
Egy szakfolyóirat számában közölt eredmények szerint a bíróságok hajlamosabbak az irányelvekben megfogalmazottnál enyhébb büntetéssel sújtani a nõi vádlottakat.

"Ezek az útmutatások nem szabnak meg külön elbírálást a nõkkel szemben, de a mindennapos gyakorlat azt mutatja, hogy a nõk mérsékeltebb büntetést kapnak. És ez az irányelvek alkalmazására is hatással van" - fogalmazott a dél-koreai legfelsõbb bíróság törvénykezési politikájáért felelõs igazgatója Az ítélkezés alkalmazásának kihívásai és hatásai címû tanulmányában.

A kutatás során 2009 júliusa és 2010 februárja közötti 2836 esetet vizsgáltak. A nemek közötti legnagyobb különbség a rablási esetekben mutatkozott. Ezekben a nõk 25 százalékára mértek ki enyhébb büntetést az elõírtnál, míg a férfiaknál ez az arány 13,3 százalék volt.

A nõket az emberölési ügyekben is nagyobb eséllyel sújtották mérsékeltebb ítélettel: 18,2 százalékban részesültek kedvezõbb verdiktben. A férfi vádlottaknál csak 12 százalék kapott enyhébb büntetést.

A sikkasztási és hûtlen kezelési ügyekben, hamis tanúzásban és becsületsértési esetekben a nõk szintén nagyobb számban úszták meg enyhébb ítélettel. A vizsgált idõszakban nõket nem ítéletek el szexuális bûncselekményért, a megvesztegetésért bíróság elé álló egyetlen nõ az irányelveknek megfelelõ büntetést kapott.

Az eltérések ellenére összességében az esetek 89,7 százalékában az útmutatásoknak megfelelõ ítélet született.