2024.04.20. - Tivadar

A hosszú élet titka - papíron

271 nagyon idõs ember tûnt el a múlt hét óta Japánban, és közülük 25 változatlanul felvette a nyugdíját. A szigetország Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztériumának közlése szerint 59 olyan emberrõl tudnak, aki 110 éves vagy idõsebb, de közülük öt már meghalt, egyet pedig nem találnak.
A minisztérium közleménye szerint 800-ra becsülhetõ azon 85 év feletti idõs emberek száma, akiknek a hollétérõl nem tudnak egyelõre. A kormány azután rendelte el a felmérést a helyhatóságoknál, hogy nemrég megtalálták egy tokiói lakásban egy 30 éve halott férfi mumifikálódott holttestét, miközben a bejegyzés szerint még élt 111 évesen.

Pénteken a rendõrség õrizetbe vette a férfi lányát, unokáját, mert a gyanú szerint eltitkolták az idõs ember halálát, hogy felvehessék a nyugdíját, ami az elmúlt 30 évben kilencmillió jent tett ki. Egy másik, hasonló horrorisztikus esetre is fény derült a japán fõvárosban. Egy 104 évesre becsült asszony maradványait találták meg fia hátizsákjába gyömöszölve, és a rendõrség szerint már legalább tíz éve ott volt.

A japán városok, települések önkormányzatait nemrég utasította a kormány, hogy alapos vizsgálatot folytassanak a regisztrációkkal kapcsolatban. És nem csak a nyugdíj-csalások miatt. Kiderült ugyanis, hogy elhanyagolták az ellenõrzést, így kerülhetett fel több ezer, 100 év körüli idõs ember a listákra, köztük egy férfi, aki a papírok szerint 200 éve született. Egyes becslések szerint Japánban több mint 40 ezer 100 év körüli idõs ember él.